Muğla Mermerin Merkezi olacak

Turizm ve Tarım ile birlikte Muğla’ya en yüksek girdi ve istihdam sağlamasının yanında önemli döviz kaynaklarından birisi olan Mermer sektörüne büyük ve bilimsel katkılar sağlayacak olan protokol Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi...

Muğla Mermerin Merkezi olacak

Turizm ve Tarım ile birlikte Muğla’ya en yüksek girdi ve istihdam sağlamasının yanında önemli döviz kaynaklarından birisi olan Mermer sektörüne büyük ve bilimsel katkılar sağlayacak olan protokol Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmanlar ve Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Abdullah Koçar arasında imzalandı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile ‘Sanayi İşbirliği’ protokolü imzalayan sivil toplum kuruluşları arasına Muğla Mermerciler Derneği de katıldı. Protokol Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar ve Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Abdullah Koçar arasında Üniversite Rektörlük hizmet binası toplantı salonunda gerçekleşti.

Üniversite ve Mermerciler Derneği protokol imza törenine denek yönetimi ve Mühendislik Fakültesi Dekan ve bölüm başkanları katıldı. Törende konuşan Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Abdullah Koçar, “Bu protokol ile inşallah hem Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, hem mermerciler olarak bizler, hem de öğrencilerimiz iyi hizmetlere vesile olacak. Bizler elimizden geldiği kadarı ile Üniversitemize maddi ve manevi katkıda bulunmak istiyoruz. Bu konuda Üniversitemizin bizleri yönlendirmesini bekliyoruz” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise böyle bir işbirliğinin iki taraf için de önemli katkılara sağlayacağını söyledi. Rektör Harmandar, “Biz her zaman Üniversite-Sanayi işbirliğini geliştirmek üzere çalışma yapmaya hazırız. Üniversitemizin tüm elemanları bu işbirliklerine hazır. Mühendislik Fakültemiz bu konuda öncülük yapıyor. Sanayiye en yakın olan bülük Mühendislik Fakültesi. Mermercilik sektörü ile ilgili ilişkilerimiz bundan sonraki süreçte artmaya devam edecek. Mermercilerin en önemli sorunları arasında atık maddelerin değerlendirilmesi, daha kaliteli üretim için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Önümüzdeki yıllarda mermerciliğin daha da öne çıkacağını, ülkemize ve Muğla’ya daha çok katma değer sağlayacağına inanıyorum. Üniversitelerin temel görevlerinden birisi de Üniversite-Sanayi işbirliği yaparak sorunları birlikte tespit etmek ve çözmektir. Sadece ürünün bulunması ve değerlendirmesinden öte istihdam için çalışacak insan kaynağını yetiştirmek üzere de işbirliği yapmamız gerekir” dedi.

Üniversite ile Mermerciler Derneği arasında yapılan protokole göre, iki kurum arasında eğitim çalışmaları, özellikle sektör ile ilgili TÜBİTAK projelerinin yürütülmesi, mermer üretiminde verimlilik gibi konularda işbirliği yapılması hedefleniyor. Protokol Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar ile Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Abdullah Koçar arasında imzalandı.

Protokol neleri sağlayacak?

-Söz konusu protokol ile Üniversitenin mermer sektörünü daha yakından tanımasını sağlayacağı gibi, mermerin üretiminden pazarlanma ve ihracatına kadar, her alandaki yapılacak çalışmalar, uluslar arası piyasalarda rekabet imkanlarını, ülkemiz ekonomisine katkısını arttıracak.Üniversitenin, bilgi birikimi ile Mühendislik, İşletme, İktisat ve  İstatistik bölümlerinin yapacağı araştırmalar, verimli çalışma, kayıp ve artıkların değerlendirilmesi, ürün geliştirme, karlılık, sektörün risk analizleri ve istatistiksel gibi değişik konular, sektörün, daha donanımlı bilimsel çalışmalara açık bir sektör haline getirecek.

-Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Doğal Taş Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne (MÜDAUM) işlerlik kazandırmak, mevcut laboratuarın eksikliklerinin tamamlanarak, akreditasyon belgesi alındıktan sonra, sektör için gerekli tüm analizlerin yapılması mümkün olacak. Ayrıca, MÜDAUM içinde  kurulacak kitaplıkta, bugüne kadar yayınlanmış mermer ile ilgili kitap, tebliğ, araştırma tezlerleri, bir çok araştırmaya temel olacak ve bir çok projenin hazırlanmasına kaynaklık yapacak.

-Muğla mermer sektörünün ihtiyaçları çerçevesinde MÜDAUM danışmanlığında, GEKA (Güney Ege Kalkınma Ajansı),  TÜBİTAK, KOSGEB, SAN-TEZ ve AB desteklerinden yararlanarak müşterek  hazırlanacak projeler, sektörü geliştirecek.

-Ayrıca, mermercilikle ilgili Üniversitede düzenlenecek, konferans, sempozyum ve her üç yılda bir yapılacak olan“Uluslar arası Muğla Mermerleri Kongresi”, Muğla Mermerlerinin tanıtımını sağladığı gibi, araştırmalar sonucu ortaya çıkan çalışmalar sektöre önemli katkı sağlayacak.

-Üniversitenin,  jeoloji ve maden bölümlerinde eğitim gören öğrencilerin staj, yüksek lisans, doktora tezlerinde, ocak ve tesislerinde gerekli kolaylıklar sağlanarak, sektör yetişen kaliteli elemanlardan ihtiyacını karşılayabilecek..

Bu haber toplam 137 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.