“Muğla tarımda güçlü bir kent”
Muğla Valisi Esengül Civelek Fethiye’nin İncirköy Mahallesinde Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce düzenlenen Endemik Bitkiler Konferansında çiftçilerle bir araya geldi. Vali Civelek, Muğla’nın tarım ve endemik...
Muğla Valisi Esengül Civelek Fethiye’nin İncirköy Mahallesinde Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce düzenlenen Endemik Bitkiler Konferansında çiftçilerle bir araya geldi. Vali Civelek, Muğla’nın tarım ve endemik bitkilerde güçlü bir kent olduğunu söyledi. . Ülke genelinde 3 bin 500 endemik bitki türü bulunurken, bu bitkilerin 417’i sadece Muğla il sınırları içinde bulunuyor.
Muğla Valisi Esengül Civelek Fethiye’nin İncirköy Mahallesinde Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce düzenlenen Endemik Bitkiler Konferansında çiftçilerle bir araya geldi.
“Endemik Bitkiler” konulu konferansa Vali Civelek’in yanı sıra Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi, Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İlkay Türkoğlu, ilçe protokolü, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
Konferansta yaptığı konuşmada Muğla’nın tarımsal alandaki ürün çeşitliliği ve üretim miktarı ile tarımda güçlü bir kent olduğunu vurgulayan Vali Civelek “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın ve vatandaş odaklı hizmet anlayışı ile vatandaşlarımızın yaşam kalitesi yükseltmek, refah seviyesini artırmak ve her alanda sosyo ekonomik anlamda güçlendirmek, vatandaşlarımızın huzur ve mutluluğunu temin etmek bizim öncelikli hedefimiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğümüzün vatandaşlarımızın meslek sahibi olmaları için çeşitli kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde gerçekleştirmiş olduğu kurslara katılan vatandaşlarımızın bilgi ve becerisini geliştirmelerini fevkalade önemsiyoruz” diye konuştu.
Endemik Bitkiler Konferansının ardından Fethiye ilçesinde Meslek Edindirme Kurslarına katılan çiftçilere sertifikaları verildi. Sertifika töreninin ardından Vali Civelek ve beraberindeki heyet, bitkilerden yağ ve sabun üretimi yapılan imalathaneyi ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Daha sonra endüstriyel Anadolu Adaçayı üretimi çalışması yapılan tarlaya geçen Vali Civelek, tarlada incelemelerde bulunarak adaçayı yetiştiriciliği hakkında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdüründen bilgi aldı.
Adaçayı tarlası ziyaretinin ardından 2016 yılında genç çiftçi desteği alan Zeren Orhon’un küçükbaş hayvancılık işletmesinde de incelemelerde bulunan Vali Civelek ve beraberindeki heyet, İncirköy Mahallesinde oluşturulan bahçede lavanta dikimi yaparak, vatandaşlara yedi bin lavanta fidesi dağıttı.
Muğla tür açısından zengin
Türkiye tıbbi ve aromatik bitki türü açısından zengin bir coğrafyaya sahip. Ülkemiz endemik bitki varlığı bakımından toplam 3 bin 500 adet endemik bitki türü bulunuyor. Türkiye genelindeki endemik türlerin ise yüzde 12’si Muğla’da yetişiyor. Endemik bitkilerin 417 türü sadece Muğla il sınırları içinde yetişiyor.
Proje kapsamında 2015-2017 yılları arasında; 132 bin adet adaçayı fidesi, 100 bin adet kekik fidesi, 9 bin adet oğulotu fidesi, 440 kg salep yumrusu, 100 adet sakız ağacı fidanı, 11 bin adet defne fidanı, 230 kg karabuğday tohumu dağıtılarak yaklaşık 112 dekar alanda demonstrasyon çalışması yapıldı.
Öte yandan; 2018 yılında da 164 bin adaçayı fidesi, 20 bin kekik fidesi, 240 kg salep yumrusu, 5 bin adet defne fidanı, 200 sakız ağacı fidanı, 2 bin şeker otu fidesi, 6 bin oğul otu fidesi ve 10 bin lavanta fidesi dağıtılarak yeni demonstrasyon alanları kurulacak ve eğitim çalışmalarına devam edilecek.
Bu haber toplam 154 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.