Yatağan’da İstiklal Marşının Kabulünün 103. yıldönümünde konferans düzenlendi
Yatağan Meslek Yüksek Okulu düzenlediği bir konferans ile 103 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisinde Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından defalarca okunup, ayakta alkışlanarak kabul edilen İstiklal Marşını ve yazarı Mehmet Akif Ersoy’u andı.
Yatağan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Alper Tonguç, Yatağan Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Cenk Doğu ve öğretim üyeleri ile Yüksek Okulun öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen konferansta konuşmacı olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Berrin Nuroğlu Çoban görev aldı.
Çoban, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve edebi kişiliği ile ilgili bilgi verdi. Mehmet Akif’in sözünün eri, inandığı gibi yaşamış ok kıymetli bir şahsiyet olduğundan bahsederek, Türk Milleti’nin 1. Dünya Savaşında ve Kurtuluş Savaşındaki haklı mücadelesinde şairin çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Mehmet Akif Ersoy’un muazzam hitabetiyle verdiği vaazlarda Milli Mücadeleye çok büyük katkı sağladığını ve kalemiyle bu mücadelenin neferi olduğunu belirtti.
Berrin Nuroğlu Çoban, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve edebi kişiliği ile ilgili yaptığı bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi:
“Büyük Millet Meclisi, Kurtuluş Savaşının zor günlerinde orduya moral verecek ve halka yaşanan bu mücadelenin ruhunu yansıtacak bir marşa ihtiyaç duyuyordu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği bir ilan ile istiklal marşı yarışması açıldı ve bu marş için 500 lira para ödülü koyuldu. Ancak yarışmaya Çanakkale şiirinin yazarı Mehmet Akif Ersoy katılmamıştı.
Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver, Mehmet Akif’in yarışmaya neden katılmadığını merak etmiş ve Şairi kalmakta olduğu Taceddin dergahında ziyaret etmişti. Bu ziyarette, büyük şairin istiklal marşı için para ödülü koyulmasını münasip bulmadığı ve bu nedenle de yarışmaya katılmadığını öğrendi. Parayı almayıp hayır kurumuna bağışlaması teklifiyle Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşını yazması için ikna edildi.
İstiklal Marşının ilk sözleri mum ışığında, Taceddin Dergahının duvarlarına kazıldı. 17 Şubat 1921’de Sebilürreşad dergisinin ilk sayfasında ‘’Kahraman Ordumuza’’ ithafıyla yayımlandı. Mehmet Akif Ersoy, Türk milletinin özgürlük mücadelesini, güçlü kalemiyle en güzel şekilde ifade etmişti. 12 Mart 1921 yılında 724 şiirin içinden seçilen İstiklal Marşı Büyük Millet Meclisinde alkışlarla coşkuyla kabul edildi.”
Konferansın sonunda Muğla Yatağan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Alper Tonguç katılımından dolayı Berrin Nuroğlu Çoban’a teşekkür belgesi verdi.
Bu haber toplam 1100 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.