Muğla’da bir ilk: “Helvacı Aziz”
Muğla’nın Menteşe ilçesinde işletmelerini Seher Toktaş ve Fatmanur Taner kardeşlerin yaptığı Helvacı Aziz geçtiğimiz ay hizmete açıldı. Muğla’da bir ilk olan sade, çam fıstıklı ve çikolatalı irmik helvası müşterilerin...
Muğla’nın Menteşe ilçesinde işletmelerini Seher Toktaş ve Fatmanur Taner kardeşlerin yaptığı Helvacı Aziz geçtiğimiz ay hizmete açıldı. Muğla’da bir ilk olan sade, çam fıstıklı ve çikolatalı irmik helvası müşterilerin beğenisine sunuluyor. İrmik helvasının yanı sıra Boşnak Böreği de yeni tatlar arasında hizmette mevcut. Bir kadın girişimci olarak Muğlalı kadınlara örnek olan işletmeci Seher Toktaş, aynı zamanda birçok kadına istihdam sağlıyor. Toktaş, aynı zamanda kış mevsiminde menülerine boza ve ballı sütü de ekleyeceklerini belirtti.
Muğla’da dondurmalı irmik helvasının eksikliğini görerek Helvacı Aziz’i faaliyete geçirdiklerini söyleyen Seher Toktaş, ilerleyen süreçte Boşnak böreği gibi helvayı da kendileri Muğla’da imal etmek istiyor. Helvacı Aziz işletme sahibi Seher Toktaş ile sizler için bir röportaj kaleme aldık. Dilerseniz röportajımıza kendisini tanıyarak başlayalım.
-Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Seher Toktaş. 1971 İstanbul doğumluyum. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde okudum. Üniversiteden sonra Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nda çalışmaya başladım. Ticaret ve Sanayi Odası'ndan ayrıldım ve ardından 1-1 buçuk yıllık bir boşluk yaşadım. Daha sonra bir girişimde bulunmaya karar verdim ve eşimin de desteğiyle kız kardeşimle birlikte bir iş yeri faaliyete geçirdik.
-Helvacı Aziz’i açma kararını nasıl aldınız?
Ailemle birlikte aldığım bir karar bu. Helva, son birkaç yılda ülkemizde çok revaçta olan bir ürün. Özellikle gençler ve çocuklar tarafından çok sevilen bir ürün. Hedef kitlesi sürekli kendini yenileyen, dinamik bir kitle. Muğla'da olmayan bir ürün bu. Daha önce denenmiş fakat başarısız olunmuş. O yüzden bizde olmayan bir ürünü hayata geçirelim istedik ve bu şekilde yola çıktık.
-Menünüzde neler var?
Menümüzde öncelikle börek çeşitlerimiz var. Kıymalı, patatesli, ıspanaklı, peynirli böreklerimiz var. Boşnak böreğimiz var. Balkanlardan göç eden Boşnakların hamur işine çok düşkün olduğu bilinir. Onların oklava kullanmadan, elleriyle açtıkları bir börektir bu. Çok az yağlıdır. Midede yanma veya ağrılık yapmaz. Böreği dışarıdan almıyoruz, imalatını biz yapıyoruz. İmalathanenizde Muğlalı kadınları istihtam ediyoruz. Çalışan kadınlarımıza İnegöl'den Boşnak böreğinin tarifi verildi. Bizim imalathanemizde tamamen annelerimizin evde yaptığı, çarşaf üzerinde açtığı gibi o börek yapılıyor. Bunlar dışında klasik yer fıstıklı helvamız var, yaz helvaları çeşitlerimiz var. Sade, çam fıstıklı ve çikolatalı irmik helvası şeklinde 3 çeşidimiz var. Bizim farkımız şuanda helvacılarda satılandan farklı bir şey yapıp glikoz kullanmamamız. Bizim ürünlerimiz aynı annelerimizin evde yaptıkları gibi. Bende yıllardır çocuklarıma yediririm.
-Muğla'da ilk olmanızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Riskli olarak görüyoruz. Burayı açmadan 7-8 ay önce 'Açalım mı? Açmayalım mı?' gibi tereddütlerimiz vardı. Nasıl yapacağımızı tartıştık. En sonunda birden bire hayata geçirilsin diye bir karar alındı ve faaliyete geçtik. Bu kararı almamızı hızlandıran şey pandemi dönemi oldu. İnsanların en büyük talebi yiyeceğe oldu ve insanoğlunun yiyeceğe olan düşkünlüğünü bir kez daha gösterdi. Kıyafet, ayakkabı, gezmek gibi şeylerin hepsi bir kenara atıldı fakat temel ihtiyacımız olan beslenme biraz daha ön plana çıktı. Yani yeni elbiseler olmasak da elimizdekilerin bize yeteceğini gördük. Herkes eşit hale gelince temel ihtiyaçlarımız yani sadece beslenme, üreme ve barınmadan başka bir şey kalmadı. Ailenin değeri ortaya çıktı. Beslenmenin değeri ortaya çıktı. Sağlıklı beslenmenin önü açılmış oldu. İnsanlar evde ekşi mayalı ekmek yapmaya başladı. İnsanlarımız ne kadar becerikli olduklarını anlamış oldular. Evden ekonomiyle neler yapılabileceğini görmüş olduk. Bizde bu doğrultuda helva ve börek imalatına başladık.
-Helvalardan bahsedebilir misiniz?
Bizim çalıştığımız firma, 1875'te kurulmuş. Ali Bozacılar Beyefendi'nin kurduğu bir firma. Osmanlı'dan gelen bir lezzet. 3. kuşağın, Ali Bozacılar'ın torunlarının, geliştirdiği bir ürün yelpazesinin ürünü çikolatalı ve fıslıklı helva. Normal irmik helvası, yapımında şeker ve tereyeğı kullanıyoruz. Başka herhangi bir katkı maddesi yok. Çikolatalı da tamamen bitter çikolata kullanılıyor. Çam fıstıklıda da çam fıstığı kullanılıyor. Biz bu ürünü almadan önce çok araştırma yaptık. Çok revaçta olan firmalara baktığınızda çam fıstığında esans kullanıyorlar yeşilliği katabilmesi için. Sade irmik helvasında akışkan bir kıvam yakalayabilmek için ayçiçek yağını çok kullanıyorlar. Biz tamamen bu uygulamalardan uzağız. Glikoz şurubu da kullanmıyoruz. En çok satılan sade irmik helvası. Tabii ekonomi burada işin içine giriyor. Sadenin maliyeti 10 TL ise çam fıstıklının birden bire 5 katına çıkıyor. Çam fıstığının fiyatından dolayı helvanın fiyatı da artıyor ancak Muğlalılar damak tadına önem verirler, yemek içmek konusunda titizdirler. Bir ürünü severlerse alacaklarını düşünüyoruz ki öyle de gidiyor şuanda.
-Kış mevsiminde de hizmet verecek misiniz?
Kış mevsiminde de hizmet vereceğiz çünkü dondurmalı irmik helvası yaz tatlısı gibi görünür ama aslında kışın çok tüketilen bir üründür. Yaz aylarında damak tadına çok tatlı gelenler kışın tüketir. Hatta kışın menümüze ballı süt koymayı düşünüyoruz. Böreğin ya da helvanın yanına, bozayı vermeyi düşünüyoruz. Zaten bizim firmamızın ismi Ali Bozacılar. Asıl işleri bozacılık ve helvacılık olan bir firma. Bozamızda Bursa'dan gelecek. Taş değirmende dövülmüş, organik tahin satıyoruz. Herhangi bir koruyucu madde koyulmayan tahinlerimizi Bursa'dan getiriyoruz. Pekmezlerimizde aynı şekilde.
-İlerleyen süreçte hedefleriniz var mı?
Hedefimiz, helva imalatını da Muğla’da yapmak. Helvalarımız Bursa'dan vakumlu bir şekilde geliyor. Biz burada sadece böreği kendimiz imalat ediyoruz, kendimiz yapıyoruz. Helvayı da burada kendimiz yapmak istiyoruz. Çünkü Muğla’da olmayan bir lezzet ve çok sevilen bir tat. Bunu da burada kendi markası haline getirmek istiyoruz.
-Paket servis hizmetiniz var mı?
Paket servisimiz mevcut. Özel günler için toplu sipariş alabiliriz. Burada tepsi usulü, porsiyon usulü veya kiloyla da satışta bulunuyoruz.
-Bir kadın girişimci olarak Muğlalılara söylemek istediğiniz ya da röportajımıza eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Ben iş hayatına 22 yaşında, esnaf olarak başladım. Yani üniversite bitirmeyi falan beklemedim. Bir kadın, yeterki bir şeyi başarmak istesin. İstedikten sonra yapamayacağı hiçbir şey yok. Ben biraz da aile konusunda şanslıydım. Her başarılı kadının arkasında bir erkek vardır. Beşim eşim bana çok destek oldu. Buradan da kendisine çok teşekkür ediyorum. Helvacı Aziz bir aile şirketi. Çok nezih, ‘tatlı’ bir ortam. Helva ve börek seven herkesi bekleriz.
Bu haber toplam 996 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.