Organik Tarım’ın önemi anlatıldı

Organik ürün doğayı koruyarak üretimi hedefleyen, kimyasal ilaç ve gübre kullanmadan doğal ilaç ve gübrelerle yetiştirilen ürünlerdir. Gıda güvenliği, kaynakların korunması ve tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak anlamında...

Organik Tarım’ın önemi anlatıldı

Organik ürün doğayı koruyarak üretimi hedefleyen, kimyasal ilaç ve gübre kullanmadan doğal ilaç ve gübrelerle yetiştirilen ürünlerdir. Gıda güvenliği, kaynakların korunması ve tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak anlamında “Organik Tarım” en güvenli üretim şekillerinden biri.  Organik ürün kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarınca kontrol edilerek belgelendiriliyor. Üreticinin üretime başlaması için gönüllü, üretimi sürdürebilmesi için ise bilinçli olması gerekiyor.

Bu doğrultuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü “Neden Organik Tarım” adlı paneli Konakaltı Kültür Merkezi nail Çakırhan Toplantı Salonunda düzenlendi. Panele Ege Üniversitesi  Ziraat Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yılmaz Şayan , Dr. Muazzez Polat, Doç. Dr. İbrahim Duman, Fethiye Pastoral Vadi Kurucusu , Fetder Yönetim Kurulu Başkanı ve FETAV üyesi Mimar Ahmet Kizen, Telmessos Organik Üretici Grubu Sözcüsü Cihat Tosunoğlu konuşmacı olarak katıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden panel sonrası yapılan değerlendirmede ise şöyle denildi:

“Dünyada 1950 yıllarında tarımda birim alandan daha fazla ürün elde etmek amacıyla yoğun girdi kullanımı başlamış, bu yaklaşım üründe artış gösterirken toprak yapısı,  doğal dengenin bozulmasıyla her geçen yıl sorunlar katlanarak çoğalmıştır.

Gıda güvenliği, kaynakların korunması ve tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak anlamında “Organik Tarım” en güvenli üretim şekillerinden biridir. 2004 yılında yayımlanan 5262 sayılı “Organik Tarım Kanunu” , ilgili yönetmelik ve genelgelerle desteklenen organik tarımda İl Müdürlüklerimizin çalışmalar içerisindeki görevi üretici bazında kontroller yapmak ve eğitim çalışmaları ile organik tarımın yaygınlaşmasını sağlamaktır. Bu çalışmalar İl Müdürlüklerinde Organik tarım konusunda özel eğitim alarak kimliklendirilen “Organik Tarım Birimi” üyeleri tarafından yapılmaktadır.

İl Müdürlüğünün  organik tarım konusunda üreticileri bilinçlendirmek ve gönüllü üreticileri desteklemek amacıyla  eğitim ve kontrol çalışmalarının yanı sıra üç adet proje gerçekleştirilmiştir. Bunlardan ilki  Güney Ege kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Organik Tarımı Tanıtma ve Yaygınlaştırma” Projesidir. Muğla Merkez İlçenin Özlüce ve Yaraş Köylerini kapsayan projede köylerde bir yıllık eğitim faaliyeti sonucu 39 üretici ile organik tarım çalışmalarına başlanmıştır.Projenin gelişim evrelerinde organik pazarların oluşturulması, ekolojik turizm ve aile işletmeciliğinin gelişmesi gibi etkiler beklenmektedir.

Özlüce ve Yaraş Köyleri her türlü ürünün üretilmesi, üreticilerin organik tarıma yatkınlığı, İl merkezine yakın köyler olması gibi coğrafi, fiziki ve sosyal yapıları nedeniyle öncelikli seçilmiş köylerimizdendir.

İkinci çalışmamız bakanlığımızca desteklenen “Organik Bal Üretimi ve Kontrolü” projesidir. Bu proje kapsamında on üreticiye toplam 500 adet organik kovan ve birer bal dinlendirme kazanı verilmiş, Datça İlçemizde iki bölge “Organik Arıcılık Konaklama Alanı” olarak belirlenerek 2012 yılında üretime başlanmıştır.

Diğer çalışmamız ise“Milas /Bodrum Kırsal Kalkınma Fizibilite” çalışmasıdır. İspanya Hükümetinin hibe desteği ile gerçekleşen ve Milas bölgesinde On köyü kapsayan çalışmanın amacı yörede tarım ve kültürel mirası koruyarak halkın yaşam standartlarını yükseltmektir. Fizibilite çalışmaları sonucu bu amaca organik tarım ve eko-agro turizm faaliyetlerinin uygun olacağı görülerek  on kişilik “Organik Zeytin Yetiştiricileri” grubu ile organik tarıma başlanmıştır”

Bu haber toplam 167 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.