S.S MUĞLA BÖLGESİ ORMANCILIK KOOPERATİFLERİ BİRLİK BAŞKANLIĞI- ORKOOP

1163 sayılı kooperatifler kanununun birinci maddesiyle kooperatif şu şekilde tanımlanmıştır.Tüzel kişiliğe haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek, geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı...

S.S MUĞLA BÖLGESİ ORMANCILIK KOOPERATİFLERİ BİRLİK BAŞKANLIĞI- ORKOOP

1163 sayılı kooperatifler kanununun birinci maddesiyle kooperatif şu şekilde tanımlanmıştır.

Tüzel kişiliğe haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek, geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli teşekkülere denir.

Kooperatiflerin amacı aynı sosyal çevrede, meslekte ve hayat ölçüleri içinde olan ortaklarının ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bunu yaparken ortakların birbirlerine yardım etmeleri ve dayanışmaları gerekir. Kooperatifler temel amacını gerçekleştirirken kendine özgü temel kurallar geliştirmiştir. Kooperatifler amacına ulaşabilmek için eşitlik ve adalet ilkelerine göre hareket ederler. Büyük işletme niteliğine sahip olan kooperatifler istihdam imkanı sağlayabilirler. Mal ve hizmetlerin tüketiciye ucuza ulaşmasını sağlarlar.

Bugünkü röportajımın konuğu OR-KOOP Birlik Başkanı Sayın Ahmet Çetiner… Bakalım başkanımla neler konuşmuşuz.

-Önce sizi tanıyalım mı?

01.01.1959 tarihinde Kavaklıdere ilçesi Çamlıyurt köyünde dünyaya geldim. Askere gidinceye dek yaşantım Çamlıyurt’ta geçti. Evlendikten sonrada köyümde 15 yıl kooperatif başkanlığı, bu sürede de muhtarlık yaptım. 2000 yılında Muğla’da OR-KOOP’a birlik başkanı seçildim. Dolayısıyla 2000 yılından bu yana birlik başkanlığı yapıyorum. Başkanlıkta 13 yılı geride bıraktım. İki oğlum var. Köyümde ikametgah ettiğim için her gün köyüme gidip geliyorum.

-Kooperatifinizin asıl görevi nedir? Bir kooperatifte olanı biteni sizden öğrenebilir miyiz?

Muğla Merkez hinterlandında 90 kooperatif var. Muğla genelinde bu kooperatiflerin birçoğu orman kesme, soyma, sürtme, nakliyat, istifleme işi ile ilgili çalışırlar. Dolayısıyla üyeler buradan geçimlerini sağlarlar. Bu arada son yıllarda yaşadığımız bir sıkıntıyı gündeme getirmek istiyorum. Orman Bölge Müdürlüğü dikili satışa hız vererek kooperatiflerin ve ortaklarını gelir kaybına uğratmış, uğratmaya da devam etmektedir. Bu sebeple köylerden şehirlere göç başlamıştır. Bu durum genel anlamda bizi gerçekten zor durumda bırakmaktadır. Genel müdürlük ve bölge müdürlüğü bu işe biraz dur diyebilmeli, diyorum. Köyden gelen ani göçler işsizliğe neden olmaktadır. Şimdilerde birliğimize bağlı kooperatifler süt ve anaç sığır desteği alarak bir nebze ortaklarının sıkıntılarını giderebiliyor. Bu desteği Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden alıyoruz.

-Yönetim kurulu kaç kişiden oluşuyor?

Yönetim; Başkan(ben), ikinci başkan Mehmet Gölge, muhasip üye Mehmet Ay, yönetim kurulu üyeleri Ramazan Sömek ve Ramazan Güven’den oluşuyor. Yani toplamda beş kişiyiz.

Denetleme kurulu ise; Erdoğan Şahin, Cemal Türkmen ve Bayram Aydınla üç kişiden ibarettir.

-Toplantılarda mı sıklıkla bir araya geliyorsunuz?

Evet genelde öyle oluyor. Yönetim kurulu toplantıları ayda bir, denetleme kurulu toplantıları üç ayda bir yapılmaktadır. Kararlarımızı alıp oy birliğiyle uygulamaya koyuyoruz.

-Şimdiki işyerinize yeni mi taşındınız?

Daha önce kirada oturuyorduk. Kooperatiflerimizden gelen yüzde bir pay ile 140 metrekarelik bu daireyi satın alarak işyeri pozisyonunda birliğimize kazandırdık. Bundan böyle çalışmalarımız burada devam edecek.

-Gün içinde üyeleriniz sıklıkla uğrar mı?

Bugünlerde özellikle anaç sığır desteği alan kooperatiflerimiz hemen her gün gelirler.

-Anaç sığır desteğini biraz daha açar mısınız?

Her yıl düzenli olarak devam eden destek Aralık ayı sonu başvuruları ile biter. Nisan ve Mayıs ayına kadar olan sürede de destek paraları gelir. Gelen paralar üyelerin hesaplarına yatırılır. Kişiler sığır başına 225.00tl destek alırlar.

-Türkiye’de kaç tane kooperatif birliği var?

Ülkemizdeki kooperatiflerin 28 bölge birliği var. Birliğimizin merkezi Ankara’dır. Genel Başkanımız ise Cafer Yüksel’dir. Aynı zamanda Ankara Merkez Birliğinde de yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyorum. Ayrıca Merkez Birliği olarak da her ay Ankara’da toplantı yapıyoruz.

-Sohbetinizde Kasım ayı başında Güney Afrika Cumhuriyetine gittiğinizi söylediniz. Bu seyahat hangi gerekçeyle gerçekleşti… Anlatır mısınız?

Kasım ayının ilk haftası Dünya Kooperatifleri Genel Kurulu için Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en uç şehri Cape Town’a gittik. Bu genel kurulda, Türkiye OR-KOOP adına stant açtık. Standa ürünlerimizi tanıttık. Çam fıstığı, künar, kuru üzüm ve lokumu dünya kooperatif liderlerine ikram ettik. Bu ikram onlara o kadar lezzetli geldi ki; döndüler, dolaştılar tekrar bizim standa geldiler. İkram ürünlerinden tekrar tekrar yediler.

-Dünya Kooperatifleri Genel Kurulu, her yıl rutin olarak yapılıyor mu? Yapılıyorsa bu kurullar farklı ülkelerde mi gerçekleşiyor?

Evet Turgay Bey. Her yıl farklı kooperatif ülkeleri için bir arada oluyoruz. Örneğin geçen yıl Norveç’e, ondan önceki yılda Güney Kore’ye gitmiştik. Sağlık olursa 2014 yılında Kanada’ya gideceğiz. 2015 yılında ise Dünya Kooperatifleri Genel Kurulu ülkemizde olacak. Bu genel kurul, Antalya’da gerçekleştirilecek.

-Güzellikte Türkiye mi? Yoksa diğer ülkeler mi?

(Gülüyor) Bir kere Türkiye her şeye sahip. Dolayısıyla ülkemin bendeki yeri bambaşkadır.

-Sosyal etkinliklere katkınız oluyor mu?

Geçen yıl “Dünya Kooperatifler” yılı olması nedeniyle kutlama yaptık. Bu kutlamada da stant açtık. Yiyecek olarak aşure ve keşkek, yanı sıra el sanatları ürünleri de dağıttık. Bu organizasyonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile yaptık. Yeri ve zamanı gelince bu tür etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz.

-Sivil toplum örgütleri ile birlikte neler yapmayı isterdiniz?

Aynı binada hep beraber bir arada olalım istedim. Ancak bu isteğim gerçekleşmedi. Yani kısacası kooperatifler, ziraat odaları ve Arıcılar Birliği olarak aynı çatı altında olmayı çok istedim.

-Hobileriniz nedir?

Kara ve deniz avcılığını çok seviyorum. Hafta sonları kendimi kara ve deniz avcılığına ayırırım. Zıpkınla balık avlamayı çok seviyorum. Bunun için Fethiye Faralya Kabak Koyunda balık avı için bazen bir hafta kaldığımız anlarda olabiliyor. Ayrıca çiftçilikle uğraşmayı ve ağaç dikmeyi seviyorum.

-Gazetemiz Haber’i nasıl buluyorsunuz?

Gerçekçi, şeffaf, tarafsız, okunmaya değer bir gazeteniz var. Böyle bir gazeteyi her gün okuyup incelediğim için mutluyum. Özellikle gazeteyi sıfatında çıkartmak çok önemlidir. Bunu Haber Gazetesi ailesi çok iyi yapıyor.

Sayın Başkanım, bu dostane yaklaşımlarınız için size teşekkürler ediyorum. Gelecek günler size başarılar getirsin ve o günler hep daim olsun.

Bu haber toplam 448 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.