ŞAHİN, BAL FİYATLARINA İSYAN ETTİ

MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, çam balının 2013 yılında bal rekoltesinin 20 bin ton artığını ancak üreticiden 6.40 kuruşa alınan balın marketlerde22 TL satılmasına isyan etti. Bal fiyatlarının aşağıya çekilmesi için her...

ŞAHİN, BAL FİYATLARINA İSYAN ETTİ

MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, çam balının 2013 yılında bal rekoltesinin 20 bin ton artığını ancak üreticiden 6.40 kuruşa alınan balın marketlerde22 TL satılmasına isyan etti. Bal fiyatlarının aşağıya çekilmesi için her türlü ayak oyunlarının yapıldığını iddia eden Şahin, şuanda arıcıların yarısında bal ellerinde kaldığını işaret etti.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, 2013 yılında Muğla çam balı rekoltesinin yaklaşık 20 bin ton olduğunu açıkladı. Üreticiden 6,40 kuruşa alınan çam balının market vitrinlerinde 22 TL’den satıldığını belirten Şahin, “Fiyatları aşağıya çekebilmek adına her türlü ayak oyunları oynanmaktadır” dedi.

Muğla’da kayıtlı 1 milyon 23 bin 711 adet arı kovanı bulunduğunu belirten MAYBİR Başkanı Şahin, “Kovan başına bal verimimiz 25-30 kg arasında seyretti. Her arıcımız fazlası ile bal üretimi gerçekleştirdi. Şu anda elimizde fazlası ile ihraç yapılacak çam balımız mevcut. Şu anda arıcılarımızın yarısının balı elinde kaldı. Satış konusunda sorun yaşanıyor. Eylül ayında 28 kilogram bir teneke balın toptan satış fiyatı 180 TL’den piyasa açıldı. Üreticinin ürettiği 1 kg balın toptan satış fiyatı 6.40 kuruş, market fiyatı ise 22 TL. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğimizin 2013 yılı üretici maliyet kg fiyatı 6.50 kuruş. Üretimiz her sattığı 1 kg balı 10 kuruş zararla satmaya mahkum edilmiştir” dedi.

“FİYATLARI DÜŞÜRMEK İÇİN AYAK OYUNLARI VAR”

Aralık ayı gelmesine rağmen üreticinin elinde binlerce ton çam balı bulunduğunu belirten Şahin, “Bal üreticimizin banka kredilerini yatırma zamanı geldi. Fakat bal alan yok. Teneke fiyatı 150-160 TL’den bahsediliyor. ‘Bal almıyoruz, bal ihtiyacımızı karşıladık’ deniliyor. Fiyatları aşağıya çekebilmek adına her türlü ayak oyunları oynanmaktadır. Üreticiden alınan bal fiyatları ile marketlerdeki bal fiyatları arasında uçurum var. Bu fiyat dengesizliğine üretici ve tüketici adına isyan ediyoruz” diye konuştu.

Şahin, üreticinin elinde tonlarca bal olmasına rağmen bazı firmaların bal ithal girişimlerinin Türk arıcılığına darbe vuracağını belirterek, “Elimizde bu kadar bal olmasına rağmen, üreticinin elinde 8-10 bin ton bal alıcı bekliyor. Bal fiyatlarının yerlerde sürünmesine rağmen bal ithal edeceğiz diye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bal ithal izni için bazı firmalar girişimlerde bulunmuşlardır. Bu kadar bal üreticinin elinde iken, bal ithal etme çalışmalarının içinde bulunmak akıt tutulmasıdır. Biz ne safız ne de aptalız. Onların ne yapmak istediklerini pekala biliyoruz. Bugüne kadar sokaklara çıkarak hak aramadık, bu bizim tarzımız değil. Fakat bahse konu açgözlü firmalar ve devletimizin umursamaz tavrı bizi sokaklara zorlar ise, bizim kaybedecek bir şeyimizin olmadığının bilinmesini isteriz” dedi.

Bu haber toplam 188 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.