SAKLI KÖPRÜ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, kurulan özel bir birimin altyapı çalışmaları sırasında ortaya çıkan ve geçmiş yıllarda üzerine dükkan inşa edilen Osmanlı Köprüsü’nün gün yüzüne çıkarılması için çalışma...
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, kurulan özel bir birimin altyapı çalışmaları sırasında ortaya çıkan ve geçmiş yıllarda üzerine dükkan inşa edilen Osmanlı Köprüsü’nün gün yüzüne çıkarılması için çalışma yürütüldüğünü belirtti.
Geçtiğimiz günlerde Milas’taki Hayıtlı Mahallesi Cemil Menteşe Caddesi’nde yürütülen alt yapı kazılarında kemerli bir yapıya rastlanmıştı. Müze yetkililerinin incelemelerinin ardından kemerli yapının Balavca Deresi üzerine inşa edilen dükkanların altına doğru ilerlediği belirlendi. Daha sonra yapılan kapsamlı incelemeler sonucu; kemerli yapının geç Osmanlı dönemine ait bir köprü olduğu ve bu köprünün üç bölümü üzerine geçmiş yıllarda dükkan inşa edildiği ortaya çıktı. Osmanlı Köprüsü’nün üzerine dükkan inşa edilmesi ise eleştiri konusu oldu.
Özel Birim kuruldu
Kazılar sonucu çıkarılan kültür varlıkları konusunda kapsamlı bir açıklama yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, çıkan kültürel ve tarihsel değerlerin korunması, kurtarılması için özel bir birim oluşturulduğunu söyledi. Altyapı çalışmalarının bir yandan Milas’a modern bir altyapı sistemi kazandırdığını kaydeden Başkan Tokat, çalışmaların aynı zamanda ilçenin kültür varlığı listesini de genişlettiğinin altını çizdi.
“Önceliğimiz kültür varlıklarını korumak”
Belediyenin ve diğer kurumların vizyonundaki önceliğin kültür varlıklarını korumak olduğunu ifade eden Tokat; “Şuanda ilçemizde İller Bankası vasıtasıyla yürütülen çok kapsamlı bir alt yapı çalışmamız var. Bu çalışmalarda Helenistik döneme ait mezar anıtı, kale duvarı ortaya çıktı ve yine birkaç gün içersin de bir tarihi köprü ortaya çıktı. Dün bu amaçla Milas Kaymakamlığında bir toplantı yapıldı. Toplantı neticesinde kurul başkanımızla da gerekli görüşmeler yapıldı. Şuanda tabi ki Milas’ın bir yandan modern bir alt yapıya kavuşması gerekiyor. Bir yandan da kültürel tarihsel değerlerinin korunması da hassas olduğumuz konulardan bir tanesi. Gerekli dengeler gerekli birliktelikler oluşturuluyor. Bir acil çalışma birimi kuruluyor. Bu birim müzeden, belediyeden, yüklenici firmadan temsilcilerden oluşuyor. Bu birim çerçevesinde hemen bu tarihi değerlerin tespitleri, belgelendirmeleri yapılacak.” diye konuştu.
Köprülere bir köprü daha eklenecek
Özellikle en son ortaya çıkan tarihi köprünün önemine işaret eden ve yapılan toplantıda köprünün kurtarılıp sergilenmesi şeklinde bir görüş ortaya koyulduğunu söyleyen Tokat, köprüler bölgesi olarak anılan Balavca Deresi üzerine yeni bir köprü kazandırmanın heyecan verici olacağını söyledi. Tarihi Osmanlı Köprüsü’nü kurtarmak için gerekirse altyapı projesinde ufak değişikliklere gidilebileceğini belirten Tokat; “Yapılan toplantıda da ortaya çıkan ağırlıklı görüş; tarihi köprünün sergilenmesi, köprünün mevcut hali ile korunması şeklinde oldu. Görüş bu kapsamda ve gerekirse alt yapı projesinde ufak değişiklikler yapılarak bu değerin ortaya çıkarılması yönündeydi. Bu konuda taraflar arasında sağlanan istişare sonucunda amacımız köprünün kurtarılarak, sergilenmesidir. O civardan büyüklerle yaptığımız görüşmelerde de bu civarda eskiden köprü olduğunu ifade ediyorlar. Ama bundan yıllar önce bu köprüyle ilgili şehir çalışmaları devam ederken köprünün üzerine yol ve diğer çalışmalar yapılmak suretiyle köprü maalesef kaybolmuş. Ama alt yapı çalışması içerisinde bunun ortaya çıkması ve korunmuş bir halde ortaya çıkması bizim için önemlidir. Altyapı çalışmaları 5-7 metrelik kotlarda devam ediyor. İlk defa bu seviyelere inildiği için de birçok değer ortaya çıkacaktır. Kurulan özel birim bu değerleri korumak için çalışacak.” dedi.
Bu haber toplam 153 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.