Sandras’tan yıllık 16,5 milyon m3 su
Menteşe İlçesi’ne 2. Basamak sağlık hizmeti veren Devlet Hastanesi’nin yeniden açılmasını gündeme getirerek bu konuda kamuoyu yaratılmasını ve gerekli adımların atılmasına sağlayan Muğla Ortak Akıl Birliği (MAB) bu kez...
Menteşe İlçesi’ne 2. Basamak sağlık hizmeti veren Devlet Hastanesi’nin yeniden açılmasını gündeme getirerek bu konuda kamuoyu yaratılmasını ve gerekli adımların atılmasına sağlayan Muğla Ortak Akıl Birliği (MAB) bu kez Sandras’tan Menteşe’ye getirilecek içme suyu konusuna dikkati çekti. MAB Dönem Başkanı Hafize Nizamoğlu Acar, yaklaşık 100 kilometrelik hat ile Menteşe ile birlikte Yatağan ve Ula’ya getirilecek olan Sandras Suyu projesiyle ilgili olarak herkesin elini taşın altına koymaya çağırdı. “Bu konuda herkes üzerine düşeni yapmalı.” dedi.
Haber Merkezi
Dönemin Muğla Belediye Meclis Üyesi Ziya Ercan tarafından 2005 yılında gündeme getirilen, ardından birçok tartışmaya neden olan Sandras Dağından Menteşe İlçesi ve bölgesine içme suyu getirilmesi projesinde 13. yıla girildi. Daha önce Menteşe İlçesi’ne 2. Basamak sağlık hizmeti veren Devlet Hastanesi’nin yeniden açılmasını gündeme getiren ve bu konuda önemli adımlar atılmasını sağlayan Muğla Ortak Birliği (MAB) bu kez Sandras’tan Menteşe İlçesi’ne getirilecek içme suyu konusunda kamuoyuna çağrıda bulundu.
MAB Üyesi Ziya Ercan’ın girişimleri sonucu Menteşe İlçesi ile birlikte Yatağan ve Ula’nın içme suyu ihtiyacını 2050 yılına kadar Sandras’tan karşılanması amacıyla başlatılan Sandras Dağı İçme Suyu Projesinin önemini anlatan MAB Başkanı Hafize Nizamoğlu Acar, çalışmalar çerçevesinde Çiçekbabadağ’da 12 kilometrelik bir tünel açılması amacıyla başlatılan fizibilite çalışmalarının da tamamlanma aşamasında olduğunu öğrendiklerini açıkladı.
Fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından projenin bir an önce ihaleye çıkarılması gerektiğini belirten Hafize Nizamoğlu Acar, “Menteşe-Yatağan ve Ula yöreleri içme suyu projesi İle üç ilçenin 2050 yılına kadar içme suyu problemi çözülecek. Üç ilçe yerleşimi ile Ula İlçesi Grup Yerleşimlerinin (Yeşilçam, Esentepe, Şirinköy, Akçapınar, Kızılkaya, Çıtlık, Ataköy) 2050 yılına kadar toplam 16,5 milyon m³/yıl olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı Sandras-Çövenni ve Gürsu kaynaklarından karşılanacak. Proje tamamlandığında 180 bin kişi bu kaynaktan faydalanacak.” dedi.
Su isale hattı 149 km
Proje ile Sandras-Çövenni kaynaklarından 15,7 milyon m³/yıl ve Gürsu Kaynaklarından 790 bin m³/yıl olmak üzere toplam 16,5 milyon m³/yıl olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının karşılanacağını belirten Hafize Nizamoğlu Acar, MAB adına yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Ana isale hattı uzunluğu 87 bin metre (Çelik Boru), 12 bin 300 metre tünel olmak üzere toplam 99 bin 300 metre isale hattı ile Ula İlçesi Grup Köylerinde, ana isale hattı uzunluğu 26 bin 600 metre, depo bağlantı hatları 23 bin 400 metre olmak üzere toplam 50 bin metredir. Projenin toplam hattı uzunluğu 149 bin 300 metre, arıtma tesisinin kapasitesi 45 bin m³/gün. Kaptaj, maslak yapısı, ana depolar ve tevzi depolarını kapsamaktadır. Bu hat tünel içine alınacak ve hem hat dış etkenlerden zarar görmeyecek, hem de yolda su kaybı olmayacak. Muğla Ortak Akıl Birliği kurucu üyelerinden olan Ziya Ercan'ın gayretleriyle projenin uygulanması aşamasına gelindi. Sözde 2017’de inşaata başlanacaktı. Bir an önce ihale yapılıp, uygulamaya geçilmelidir. Daha fazla beklemeye kimsenin tahammülü yok. Bu konuda herkes görevini yapmalı, elini taşın altına koymalı.”
Bu haber toplam 495 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.