Stratonikeia’dan tarih fışkırıyor

Dünyanın en büyük mermer antik kenti durumundaki Yatağan Stratonikeia antik kentinde yaz-kış çalışmalar sürerken, 2012 yılında yapılan kurtarma kazılarında önemli eserler ortaya çıkarıldı.Kazı Başkanlığını Pamukkale...

Stratonikeia’dan tarih fışkırıyor

Dünyanın en büyük mermer antik kenti durumundaki Yatağan Stratonikeia antik kentinde yaz-kış çalışmalar sürerken, 2012 yılında yapılan kurtarma kazılarında önemli eserler ortaya çıkarıldı.

Kazı Başkanlığını Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bilal Söğüt’ün yaptığı kazılarda 2012 yılında toplam 725 eser gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın en fazla önem verdiği kazıların başında gelen Stratonikeia, ölümüne aşkın yaşandığı, gladyatörlerin kenti olmasının yanında, antik, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini içinde barındıran nadir kentlerden birisi durumunda. Stratonikeia’da yeni müze deposu ile restorasyon atölyeleri, resotarasyonu tamamlanan Hellenistik döneme ait mezarlar, tiyatro, Gymnasion, Bouleuterion, Batı Cadde ve Aga Evleri ile dikkat çeken Stratonikeia, halen içinde yaşanan bir kent olma özelliğini de taşıyor.

Kamulaştırma çalışmaları ağırlaştırıyor

Stratonikeia antik kenti içinde Cumhuriyet dönemine ait olan ve halen içinde oturulan evler bulunurken, yıkılan ve restore edilmesi gereken ev ve kazı çalışması yapılacak alanların özel şahıs malı olması çalışmaları olumsuz etkiliyor. Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, “Antik kent içinde 1. derece Arkeolojik Sit alanında bulunan şahıs arazileri, arkeolojik çalışmaların tam olarak yürütülebilmesi ve mevcut eserler ile ilgili tam koruma önlemlerinin alınması için kamulaştırmanın hızlandırılması gerekiyor. Kamulaştırmalar için antik kenti ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanımız gerekirse yeni düzenlemenin yapılacağını ifade etmiştir. Stratonikeia antik kenti içinde bulunan Selçuk Hamamı ile yakından ilgilenen bakanımız, bu yapının tekil olarak restore edilmesi ile ilgili projelerin devam etmesinden memnun kaldı. Bakanlığımız Stratonikeia’yı 2012 yılında olduğu gibi 2013 yılında da desteklemeye devam edeceklerini ve buradaki çalışmalarda maddi sıkıntı olmayacağını belirttiler” dedi.

2012’de neler yapıldı

Stratonikeia 2012 yılı çalışmaları çoğunluğu Pamukkale Üniversitesinden olmak üzere 8 ayrı üniversiteden gelen 50 civarında öğretim elemanı ve öğrenciden oluşan bir ekip ile yürütüldüğünü açıklayan Söğüt, “Her öğretim elemanı kendi uzmanlık alanlarına bağlı olarak farklı yapı ve alanlarda çalıştı. Özellikle ağırlık, Tiyatro, Gymnasion, Bazilika, mezarlar ve sur duvarlarında gerçekleştirildi. Antik kentin içinde antik dönemden günümüze farklı tarihlere ait yapılar gezilebilecek duruma getirildi. Antik kentin tamamı Osmanlı Dönemi taş döşeli yollarda dolaşarak gezilebilecek duruma. Stratonikeia’da Grekçe, Latince ve Osmanlıca yazıtların hepsini aynı yapı üzerinde görülebilmektedir. Bu tam anlamıyla bir kültür zenginliğidir” diye konuştu.

Çalışmalar 2013’de de sürecek

Stratonikeia antik kenti kazı başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, 2012 yılı içinde ortaya çıkarılan eserler hakkında verdiği bilgide, “2012 yılı içerisinde Stratonikeia çalışmalarında 725 eser bulunmuş ve bunların 225 tanesi doğrudan vitrine konulabilecek derecededir. Bu eserlerin tüm koruma restorasyon çalışmaları tamamlanırken, Muğla Müzesi’ne teslim edildi. Ayrıca yapılardaki konservasyon ve restorasyon çalışmalarına devam edilirken, bulunan batı caddenin sütunlarından sağlam olanlar ayağa kaldırılmıştır. 10 metre genişliğindeki bu caddeye bakmak, antik dönemde Stratonikeia’nın ihtişamını anlamak için yeterlidir. 2012 yılında Tiyatro, Gymnasion, Batı Cadde, Bazilika, Batı Nekropolü ve Sur Duvarında çalışıldı. Antik kentin içerisine her türlü eserin restore edilebileceği bir alan oluşturuldu. Çalışmalara bu yıl 8 ayrı üniversiteden 50 civarında öğretim elemanı ve öğrenci katılırken, 2013 yılında da aynı şekilde çalışmalara devam edilecek” dedi.

Bu haber toplam 173 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.