Temiz enerjinin yüzde 10’unu kullanıyoruz
Türkiye, 650 milyon KW’lık yenilenebilir ve temiz enerji potansiyeli olmasına rağmen bunun çok azını kullanabiliyor. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu Uzmanı Ali Kubilay Demir, Türkiye’nin bu potansiyelinin ancak yüzde 10’unu...
Türkiye, 650 milyon KW’lık yenilenebilir ve temiz enerji potansiyeli olmasına rağmen bunun çok azını kullanabiliyor. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu Uzmanı Ali Kubilay Demir, Türkiye’nin bu potansiyelinin ancak yüzde 10’unu kullanabildiğini açıkladı.
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) organizasyonunda Muğla’da düzenlenen ‘Yenilenebilir Enerji Potansiyelleri’nin tartışıldığı konferansta konuşan Enerji Piyasası Denetleme Kurumu uzmanı Ali Kubilay Demir, güneş, rüzgâr, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının 2023 yılına kadar aktif hale getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM salonunda düzenlenen konferansta yenilenebilir enerji bölge potansiyeli ve mevzuat oturumunda konuşan EPDK Uzmanı Demir,”Türkiye’nin rüzgâr enerjisinde toplam potansiyeli karasal 37 bin 836 ve deniz üstü potansiyeli de 10 bin 013 MW olmak üzere toplam 47 bin 849 MW’dır. Türkiye’de 249 adet rüzgâr enerjisi projesi var. Bunların toplam kapasitesi yaklaşık 10 bin MW tutuyor. Türkiye, yenilenebilir enerji potansiyelinin ancak yüzde 10’unu kullanıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr potansiyeli, çok verimli ve orta verimli olmak üzere toplam 48 bin MW olmasına karşın kurulu güç 2 bin 760 MW. Elektrik üretimine uygun Bin 500 MW Jeotermal potansiyel olmasına karşın bunun da ancak 310.8 MW’ı kurulu güç. 1,3 milyar KW/yıl olan biyokütle enerjinin ise ancak 236,9 MW’ı kullanılıyor. Yenilenebilir enerji potansiyeli açısından yeni yeni kullanıma başlanan güneş enerjisinde ise toplam potansiyel 380 milyar KW. Bu alanda kurulu güç ise sadece 23 MW. Güneş, rüzgâr ve jeotermal konusunda GEKA’Nın sorumluluk alanı yani
Güney Ege çok önemli bir potansiyele sahip. Türkiye genelinde yenilenebilir enerji potansiyeli toplamı 650 milyar KW/yıl olmasına karşın kurulu güç toplamı ise 69,5 milyar KW/yıl. Yani Türkiye olarak yenilenebilir enerji kaynaklarımızın sadece yüzde 10,7’sini kullanıyoruz” dedi.
Orman Bakanlığı 23 Milyon TL tasarruf sağladı
Uluslar arası Güneş Enerjisi Topluluğu temsilcisi Faruk Telemcioğlu, Orman Bakanlığı ile yürüttükleri projede orman köylüsünün ısınma ve sıcak su ihtiyacının karşılanması için orman köylüsüne güneş enerjisi panelleri vererek yıllık 200 bin ton odunun tasarruf edildiğini açıkladı. Telemcioğlu, proje karşılığında Türkiye genelinde 23 milyon TL kredi sağlandığını belirtirken, “Bu proje uluslar arası alanda ödül aldı. Orman Bakanlığı ile yürüttüğümüz bu projeyi Tarım Bakanlığı ile de yürütmek için kırsal alandaki konutlarda da kullanmak öneri sunduk. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor” dedi.
GEKA projeleri destekliyor
Yenilenebilir Enerji Finansmanı ve Kamu Destekleri oturum başkanlığını yürüten GEKA Program Yönetim Birimi Başkanı Özgür Akdoğan, GEKA’nın Doğrudan Finansman Destekleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Akdoğan, “Doğrudan Faaliyet Desteği konusunda alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının konut ve sera ısınmasında kullanımına yönelik fizibilite çalışmaları, sektörel bağlamda yatırıma uygun arazilerin belirlenmesine yönelik envanter çalışmaları ve bunların yararlanıcılarına bulunulmasına ilişkin projeler, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine ilişkin çalışmalar, jeotermal kaynakların kullanımının tarımsal üretim üzerindeki etkilerinin araştırılması yönelik projeler destek görebilir. GEKA olarak daha önce doğrudan faaliyet desteği verdiğimiz projeler arasında, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin ‘Muğla’nın Jeotermal Kaynakları ve Doğal Mineralli Sularının Envanteri’, Enerji Verimliliği Denizli Şubesi’nin ‘Denizli İli Sanayide Enerji Verimliliği Potansiyeli Taraması Projesi’, Bodrum Sanayi Sitesi’nin ‘Bodrum Eko Sanayi Çarşısı Fizibilite Çalışması’, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ‘Jeotermal Enerjinin Seracılıkta Kullanılmasının Önündeki Engeller’ ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın ‘Milas’ta Yenilenebilir Enerji Kaynakları Fizibilitesi’ projeleri destek aldı” dedi.
Bu haber toplam 168 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.