Thera Antik Kenti KORUMASIZ
Ula ilçesi yakınlarındaki yaklaşık 700 dönümlük alanda bulunan Thera Antik Kenti korumasız bir şekilde kaderine terk edilmiş durumda.Adeta bir açık hava müzesi durumunda olan antik kentteki bir çok eserler tahrip edilmiş durumda....
Ula ilçesi yakınlarındaki yaklaşık 700 dönümlük alanda bulunan Thera Antik Kenti korumasız bir şekilde kaderine terk edilmiş durumda.Adeta bir açık hava müzesi durumunda olan antik kentteki bir çok eserler tahrip edilmiş durumda. Thera Antik Kentinde, diğer antik kentlerle rastlanmayan üstü lahit altı mezar kompleksleri dikkat çekiyor.
Ula ilçesi yakınlarında 700 dönüm alana kurulu antik kentte yüzlerce kaya mezarından toprak altında kalanlar sağlam. Geçtiğimiz yıllarda korumaya alınan ve bölgede pek rastlanılmayan mezar kompleksini çevreleyen tellerde sökülmüş durumda. Köylülere göre, antik kent korumasız ve bazı mezarlar harman yeri yapmak için tahrip edildi. Bölgede bir çok antik kent kalıntısı da tarla sınırı olarak kullanılıyor.
Muğla – Marmaris karayolunun 1 kilometre içerisinde Ula ile Yenice köyleri arasında Okkataş mevkiinde bulunana Thera Antik Kenti, 700 dönümlük alanda korumasız ve açık hava müzesini andırıyor. Yenice köyü yakınlarındaki tarlalardan başlayan yüzlerce kaya mezarının bir çoğu tahrip edilmiş durumda. Yaklaşık 5 yıl önce yüzey çalışması yapıldıktan sonra kaderine terkedilen ve korumasız olan antik kentte, bilinen kaya mezarlarının yanısıra diğer antik kentlerde rastlanılmayan, üstü lahit altı mezar kompleksi olan eserlerde yer alıyor. Her noktadan görülebilmesine rağmen, tamamen kaderine terk edilen kentte definecilerin izlerine rastlanıyor.
Kentte tespit edilebilen yapı kalıntılarının tamamına yakını kaçak kazı çukurları sayesinde fark edilebiliyor. Antik tiyatrosu dinamitle patlatıldığı tespit edilen kentte bazı eserleri korumak için yerleştirilen tel örgüler de yine defineciler tarafından parçalanmış durumda.
Milat’tan Önce 4. Yüzyıl’da yapıldığı sanılan antik kentin kaderine terkedildiğini belirten köylüler, zamanla toprak altında kalan ve çalıların kapladığı eserlerin sağlam olarak günümüze kadar geldiğini, bazı eserlerin de tarla sınırı olarak kullanıldığını belirtiyor.
Bu haber toplam 1265 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.