Tohum Takas Şenliği gerçekleştirildi

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük beldesi Dereköy'de tohum takas şenliği düzenlendi.Gümüşlük beldesine bağlı Dereköy’de düzenlenen tohum takas şenliğine bir çok il ve ilçelerden gelen vatandaşlar ellerinde...

Tohum Takas Şenliği gerçekleştirildi

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük beldesi Dereköy'de tohum takas şenliği düzenlendi.Gümüşlük beldesine bağlı Dereköy’de düzenlenen tohum takas şenliğine bir çok il ve ilçelerden gelen vatandaşlar ellerinde bulunan tohumları birbirleri ile takas etti. ODTÜ Üniversitesinden gelen 3 öğrenci ise tohum karşılığında kitap verdi. Tohumları üniversiteye ekeceklerini söylediler.

Kaybolan yerli tohumlara dikkat çekmek için düzenlenen tohum şenliğine köy sakinleri de yoğun ilgi gösterdi. Ellerinde getirdikleri tohumları birbirlerine anlatan vatandaşlar tohumların kökeninin nereden geldiğini ise araştırdılar. Tohum kayıt odasının da bulunduğu şenlikte tohum getirilenlerin kayıtları alındı. Kayıtları alınan tohumlar daha sonra tekrar takas için kullanılacağı öğrenildi.

Ev yapımı yemek, tatlı, turşu ve reçellerinde satıldığı şenliğe yaklaşık bin kişi katıldı. Konser ve tiyatro gösterileri de olan şenlik renkli görüntülere sahne oldu. Yediden yetmişe herkesin katıldığı şenlik Bodrum belediyesi işbirliği ile Doğa Sevenler Derneği ile çevreci sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile düzenlendi.

ODTÜ’de Bostan oluşturacaklar

ODTÜ’den gelerek tohum alan biyoloji bölümü yüksek lisans öğrencisi Soner Oruç getirdiği bir çok kitabı tohumlar ile takas ettiğini belirterek, “Biz buraya üç arkadaş birlikte geldik. Amacımız üniversite içinde bulunan araziye bostan kurmak. Tohumların yerel olmasını istedik. Neden üniversitelerde kendi ürünlerimizi yetiştirmeyelim. ODTÜ’de çok büyük bir arazi var ve arazileri sadece bina dikmek için kullanıyorlar. Kendi arazimizi kullanarak domatesimizi, biberimizi, marulumuzu neden biz yetiştirmeyelim. Yurt dışında bulunan bir çok üniversitede öğrenciler kendi ürünlerini yetiştiriyor. ODTÜ’de çok büyük verimli bir arazi var ve biz bu araziyi çok amaçlı kullanmak istiyoruz. Buradan bamya, pazı, kabak, meyve ve meşe palamutu gibi bir çok tohum aldım kitaplarla takas ederek. Mart ayında tohumları üniversitede ekmeye başlayacağı ve kendi ürünümüzü kendimiz yetiştireceğiz” dedi.

Tohum takaslarını kayıt altına alan Mecit Poyraz takas yapmak isteyen üreticilerin ilk etapta ürünlerinin kayıtlarını aldıklarını daha sonra ise üreticilerin kendi aralarında tohum takas işlemini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bu haber toplam 140 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.