Trüf Protokolü imzalandı

Dünya’da yıllık ticari hacmi 6 milyar dolara ulaşan, Trüf Mantarı üretiminin arttırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan Trüf Mantarı...

Trüf Protokolü imzalandı

Dünya’da yıllık ticari hacmi 6 milyar dolara ulaşan, Trüf Mantarı üretiminin arttırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan Trüf Mantarı Eylem Planı protokolü çerçevesinde Türkiye’de Trüf mantarı alanlarının haritası çıkarılacak. Üniversite ile Muğla Orman Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokol törenine Üniversite rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, Doç. Dr. Mehmet Emin Duru, Muğla Orman Bölge Müdür Yardımcısı Vedat Dikici katıldı.

Protokol töreninde konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, “Üniversitemizin önemli görevlerinden birisi de bu elde ettiği bilgileri halkımızın yararına sunmaktır. Üniversitemizde Doç. Dr. Aziz Türkoğlu arkadaşımız göreve başladıktan itibaren Trüf mantarı ile ilgili önemli çalışmalar yaptı. Dünya üzerinde yaklaşık 6 milyar dolarlık bir Trüf mantarı pazarı bulunmaktadır. Ancak ülkemizde bu konuda fazla bir gelişme kaydedilememiş. Amacıımız, Türkiye’nin pek çok bölgesinde bu mantarı üretmek ve ülkemizin refahına katkı sağlamaktır. Bu amaçla Orman Genel Müdürlüğümüz ile Üniversitemiz arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol üzerine Türkiye’deki Trüf mantarının yerleri ve çeşitleri konusunda araştırma yapılacak. Denizli’de Trüf mantarı üretilmesi ile ilgili çalışmamız oldu. Muğla’da ise Yatağan’da bu konuda bir Trüf ormanı çalışmamız oldu. Üniversite olarak bu çalışmalara öncelik verirken, Muğla Orman Bölge Müdürümüz ile Üniversite kampüs alanı içinde de bu mantarı üretmek için bir protokol imzalamaya karar verdik. Yaklaşık 10 hektarlık bir alanda Trüf mantarı üretmek için anlaşma imzaladık. Burada aşılı meşe fidanı dikilecek ve yaklaşık 5 yıl sonra ürün verecek. Üniversitemiz bu alanda üretilen mantarlarlar ile ilgili bütün bilimsel araştırmaları yürütecek. Orman Bölge Müdürlüğümüz de bu alanı fidanların dikili hale getirilmesinde ve bir kaç yıl sonra da fidanların bakımı ve sulaması konusunda görev alacak. Muğla’mız için hayırlı olacağını düşünüyoruz ve Muğla’ya yeni bir tarımsal ürün kazandırmış olacağız. Muğla’nın dünyaya açılan kapısının sadece turizmde değil, tarımda da önemli bir yere sahip olması için çalışacağız” dedi.

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım ise, Muğla’nın yağış bakımından Türkiye’nin önemli illerinden birisi olduğunu belirterek, “Muğla’nın yoğun yağış alması da Trüf mantarı yetiştirilmesi açısından önemli bir avantaj olduğunu sanıyorum. Üniversitemizin bilimsel alanda yaptığı çalışmalara bizler de Muğla Orman Bölge Müdürlüğü olarak katkı vermek istedik. Zaten Orman Genel Müdürlüğümüz ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında Trüf Eylem Planı konusunda yapılan bir protokol var. Üniversitemiz tarafından Belirlenen araziyi hazırlayacağız. Bunun yanında Muğla’da doğal trüf alanları da var. Biz bu konuda da Aziz Türkoğlu Hocamızın önderliğinde bu alanların tespiti konusunda yaptığı çalışmalara katkı vereceğiz” dedi.

Trüf Mantarı nedir?

Trüf türleri Mantarlar aleminin Ascomycetes sınıfına ait olup, özellikle meşe (Quercus), fındık (Corylus) bitkileriyle mikorizalortaklık oluştururlar. Bitkilerle mikorizal ilişki sayesinde trüf mantarları hem kendi hayat döngülerini tamamlar hem de insanlığadünyaca ünlü, çok değerli, kendine özgü aroma ve tada sahip trüf mantarlarını üretirler. Trüf türleri arasında ekonomik değeri çok yüksek olanlar Tuber melanosporum, Tuber magnatum ve Tuber aestivumdur. T. melanosporum ve T.magnatum türleri Tuber aestivum’a göre çok sınırlı bir coğrafik alanda yetişmektedir. Trüf mantarları mikoriza oluşturdukları ağaçların köklerinin yayıldığı çevrede, toprağın 5-20 santimetre altında gelişirler asla toprak yüzeyine çıkmazlar.

Bu haber toplam 158 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.