Turizmcilerin umudu yerli turist

Rusya’daki kriz nedeniyle iç pazara yönelin turizmciler yerli turistten umutlu. Önümüzdeki günlerde yabancı turist sayısında düşüş yaşanmasını beklediklerini ifade eden turizmciler, turizmin yavaş seyretmesinin bir diğer...

Turizmcilerin umudu yerli turist

Rusya’daki kriz nedeniyle iç pazara yönelin turizmciler yerli turistten umutlu. Önümüzdeki günlerde yabancı turist sayısında düşüş yaşanmasını beklediklerini ifade eden turizmciler, turizmin yavaş seyretmesinin bir diğer nedeninin ise Ortadoğu’daki gelişmelerin olduğunu iler sürdüler.

Ortaca ilçesinde geçen sezonlara oranla yaşanan büyük düşüş turizmcileri kötü etkiledi.

Türkiye turizminin en büyük iki pazarından Rusya’da, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin uyguladığı ambargo ve devalüasyon nedeniyle yaşanan ekonomik krizin etkileri sürüyor. Muğla turizminin önemli noktalarından Ortaca’nın Dalyan mahallesinde ekonomik kriz nedeni ile zor bir sezon geçirmeyi bekleyen turizmcilerde endişeli bir bekleyiş içerisinde

Rusya’nın yanı sıra yaşanan ekonomik kriz nedeni ile Yunanistan’ın turizmde yüzde 40 ıskonto yapmasının kendilerini kötü etkilediğini dile getiren Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin; ’’Bu sene turizmde zor bir sınavdan geçiyoruz. Bu sene turizm adına net düşüşler ile karşı karşıyayız. Sezon başından beri yüzde 25’e varan bir düşüş ile iç içeyiz. Geçen sene Ruslar yoğunluktaydı. Hatta Fethiye ve Marmaris’in dışında Antalya’dan çok ciddi Rus acentaları gelmekteydi Dalyanımıza, Rusya’nın kendi ekonomik politikası, ekonomik krizleri içinde bulundukları durumdan dolayı Rusya’dan yüzde 40’a varan düşüş oldu. Geçen yıl Antalya’dan 30 otobüs geliyordu. Bu sene 3-4 otobüs geliyor. Bu sene günlük 35-40 tekneyle tur yapıyoruz geçen sene 65-70 tekneye çıkıyorduk. Rusların net azalışı bizi çok etkiledi’’ dedi.

“Gözümüzü yerli turiste çevirdik”

Gözümüzü yerli turizmine çevirdik diyen Gültekin, sözlerine şu şekilde devam etti; ‘’Bunun yanında Avrupa birliği ülkelerinin de Türkiye’nin içinde bulunduğu durum, komşuları ile olan ilişkileri, Suriye’de olan savaş ortamı, IŞID’ın ortaya çıkması Avrupa Birliğinden gelen turistin kaymasına neden oldu. İngiltere’de turizm adına yapılan toplantılarda Tunus’da olan bombalama olayı ile birlikte riskli ülkeler arasında Mısır ve Tunus’la birlikte Türkiye’yi lanse etmeye başladılar. Önümüzde ki günlerde yabancı turist sayısında çok artış beklemiyoruz. Belki yüzde 10’a yakın bir artış olabilir ama genel itibari ile yüzde 20’ye yakın bir düşüş yaşayacağız. Bizde gözümüzü artık yerli turizme çevirdik. Yurdum insanı diyoruz. Belki önceden yerli insanımızı birazcık uzaklaştırdık veya çok yakından ilgilenemedik turizm adına, yabancıya endeksli programlar yapıldı. Ama gördük ki bizim kendi insanımız, yerli insanımız olmadıktan sonra doluluk oranı yaşamayacağız. Turizmde artış yaşamayacağız. Artık onları bekliyoruz. Onlara göre cazip fiyatlar yaratmak zorundayız. Bunun için çalışıyoruz. Okullar yeni tatil oldu bu saatten sonra gelmeye başlayacaklardır. Ama esas artışı Ramazan bayramı ile beraber yaşayacağımızı düşünüyoruz. Onları bekliyoruz. Onlara en güzel tatili geçirtmek için, turizmde olan açığı kapatmak için, beklemekteyiz.

Yunanistan’da ekonomik kriz hat safhada şuanda bunu kırmak içinde turizm gelirlerine bel bağladılar. Turizmi daha cazip hale getirmek için yüzde 40’a yakın ıskonto yaptıklarını biliyoruz. Buda bizi etkiliyor’’

Rusya’daki kriz ve Ortadoğu olumsuz etkiledi

Yıllardır devam eden her şey dahil sistemin Türkiye turizmini kalite olarak aşağı çektiğine dikkat çeken Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turizmciler ve Otelciler Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur ise;’’ Bölgemizdeki turizm üzülerek söylüyorum oldukça yavaş gidiyor. Bunun nedenleri içinde Antalya’da ki turizm piyasasında Rusya tarafından olan turistlerin azalması ve oradaki arz talep dengesine göre otellerin ciddi anlamda boş olması tabi ki bizim Muğla bölgemizdeki İngiliz ve diğer turistlerimizin bir miktarının o tarafa çekilmesine neden olmuştur. Bu tabi ister istemez bir rekabet ortamı yaratmıştır. Bu rekabet ortamı Muğla’da ki üst düzey kaliteli olan turizmi rakamsal olarak aşağıya çekmiştir.

Turizmin bu sene yavaş seyretmesinin diğer bir nedeni ise Ortadoğu da olan olaylardır. Bu Ortadoğu olayları Avrupa’nın basın ve televizyon yayınlarında çok farklı bir şekilde yansıtılmakta ve Türkiye’de sanki bir kaos var gibi bir ortam yaratılmakta. Bunları bizim iyi anlatmamız ve tanıtmamız lazım.

Her Şey Dahil sistemi kaliteyi düşürüyor

Yıllardır devam eden her şey dahil sistemi de Türkiye’mizde turizmi kalite olarak aşağılara çekmektedir. Avrupa bu her şey dahil sistemi yavaş yavaş azaltmıştır. Hatta bazı ülkeler terk etmiştir. Bizimde her şey dahil sistemden yavaş yavaş çıkmamız lazım. Muğla bölgesi her şey dahil konusunda Antalya’ya göre çok daha iyi konumdadır. Bizim hizmet kalitemizi ve turistlere karşı bölgemizin tanıtımını üst noktalara çıkarmamız lazım, Türkiye’mizi ve Muğla’mızı çok daha iyi tanıtmamız gerektiğine inanıyorum.

Şuanda en büyük beklentimiz yerli turistin gelmesi ve rakamsal olarak yerli turiste göre çok ciddi düşüşler olmuştur. Yerli turistlerimizin bunu iyi değerlendirmesi lazım. Bu sene iç turizmin iyi olacağına inanıyorum’’ diye konuştu.

Bu haber toplam 160 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.