Türk Dünyası Muğla’da buluştu
Türk Dünyasının farklı bölgelerinden Muğla’ya gelen temsilciler “İpek Yolu Güzergâhında Türklerin Sorunları ve Doğu Türkistan Çalıştayı”nda bir araya gelerek Türk Dünyasının yaşadığı sorunları tartıştı.Türk...
Türk Dünyasının farklı bölgelerinden Muğla’ya gelen temsilciler “İpek Yolu Güzergâhında Türklerin Sorunları ve Doğu Türkistan Çalıştayı”nda bir araya gelerek Türk Dünyasının yaşadığı sorunları tartıştı.
Türk Dünyasından temsilciler Muğla’da “İpek Yolu Güzergâhında Türklerin Sorunları ve Doğu Türkistan Çalıştayı”nda buluştu. Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Doğu Türkistan gibi birçok devletten gelen katılımcılar Türk Dünyasının sorunlarını tartıştı.
Çalıştayın düzenlemesinde bulunduğu katkılar nedeniyle Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür eden Muğla Yörük Obalar Derneği Başkanı Orhan Akcan, “Bugün Türkistan Coğrafyasında bir yürek yanıyorsa hepimizin yüreği yanıyor biz bu acıyı hep beraber hissediyoruz. Bu çalıştayı Türk coğrafyasından balkanlara kadar birlik ve beraberlik açısından çok önemsiyoruz. Biz bir olursak kimse bizi yenemez. Bu çalıştayın yapılmasında verdiği destekler nedeniyle ve Türk Dünyasına yaptığı katkılardan dolayı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Türkler birlik olmalı”
Doğu Türkistan’ın 1860’lı yıllardan bu yana Çin işgali altında olduğunu vurgulayan yazar Hızırbek Gayretullah, “Çin politikaları doğrultusunda 2000’li yıllara kadar 250 Milyon Çinlinin Doğu Türkistan topraklarına yerleştirilmesi amaçlanmıştır. Doğu Türkistan’ın yer altı ve yer üstü kaynaklarını ellerinde tutmak istiyorlar. Bu sömürgeci tutumu ancak Türklerin birlik olmasıyla önleyebiliriz. Türklüğün son kalesi olan Türkiye Cumhuriyetini kuran Atatürk ülke sınırlarına nereden bir Türk gelirse pasaportsuz alınması talimatını vermiştir. Türklerin tekrar böyle bir güvene ve dayanışmaya ihtiyacı var” diye konuştu. Gayretullah ayrıca başkan Dr. Osman Gürün’e katkıları nedeniyle teşekkür ederken “Doğu Türkistan adına minnet ve şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
“Dil ve alfabe birliğini sağlamalıyız”
Çalıştayda konuşan Muğla Büyükşehir belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Dünyanın birçok yerinden gelen Türklerin, geleceği Muğla’da tartışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Dr. Osman Gürün, “Bizim de sevgi ve hoşgörüyle baktığımız dünyaya katkı sağlayacak bir eylem olan bu çalıştayın Muğla’da olmasından Belediye Başkanı olarak çok büyük mutluluk duyuyorum. Türki Cumhuriyetler Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve daha birçok Türk devleti olarak biz büyük bir güce sahibiz. Hem nüfus olarak hem de üzerinde bulunduğumuz toprakların zenginliği açısından büyük ekonomik güç olmaya aday bir topluluğuz. Ancak geçen zaman içerisinde bir araya gelerek dil ve alfabe açısından ortak bir noktada buluşamadık. Birbirimizin bilim adamlarını ve değerli eserlerini Türkçeye çevirip aynı dilde okutulmasını, öğretilmesini ve geçmişteki birikimlerimizin tüm Türki Cumhuriyetler içerisinde öğrenilmesini sağlayamadık. Hala aynı alfabeyi kullanmıyoruz ve hala birbirimizin eserlerini aldığımız zaman okuyup anlayamıyoruz. Bize başkalarının anlattıkları doğru olarak sunuluyor ve aramıza bu nifak olarak giriyor. Türk dünyası aynı alfabe ve dili kullanarak bir birlik oluşturmalıdır. Üretilen eserler dünyanın neresinde olursa olsun başka bir Türk tarafından anlaşılabilmelidir. Türk dünyası bir olduğunda müthiş bir güç haline gelecektir” dedi.
“Rehberimiz Atatürk olsun”
Başkan Dr. Osman Gürün, “Atatürk, 29 Ekim 1933 yılında yaptığı bir konuşmada, bugün Sovyetler Birliği dostumuzdur, müttefikimizdir. Bu dostluğa ihtiyacımız vardır. Fakat yarın ne olacağını kimse bugünden kestiremez. Tıpkı Osmanlı gibi, tıpkı Avusturya-Macaristan gibi parçalanabilir, ufalanabilir. Bugün elinde sımsıkı tuttuğu milletler avuçlarından kaçabilirler. İşte o zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir. Bizim dostumuzun idaresinde dili bir, inancı bir, özü bir kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız. Hazır olmak yalnız o günü susup beklemek değildir. Hazırlanmak lazımdır. Milletler buna nasıl hazırlanır? Manevi köprüleri sağlam tutarak. Dil bir köprüdür. İnanç bir köprüdür. Tarih bir köprüdür. Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimiz içinde bütünleşmeliyiz. Onların bize yaklaşmasını beklememeliyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekir.” diyerek bugünkü durumuzu seneler önce çok güzel özetlemiştir. Her başımız sıkıştığında Atatürk’ün o konulardaki fikirlerini okumamız bizim için en önemli çıkış yolu olacaktır. Yolumuz açık rehberimiz Mustafa Kemal Atatürk olsun” dedi.
Bu haber toplam 352 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.