Üniversite de böyle yönetirse!..

İhale yolu ile kiraya verilmesi büyük tartışmalara neden olan ve daha sonra Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne protokol ile devri sağlanan İztuzu Sahili çevresindeki manzara tepki ve şaşkınlık yaratıyor. İztuzu’nun çevresindeki...

Üniversite de böyle yönetirse!..

İhale yolu ile kiraya verilmesi büyük tartışmalara neden olan ve daha sonra Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne protokol ile devri sağlanan İztuzu Sahili çevresindeki manzara tepki ve şaşkınlık yaratıyor. İztuzu’nun çevresindeki atıklar ve kirlilik tepki çekerken, Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Okyay Tirli, ortaya çıkan manzaranın MUSKİ Rektörü Prof. Dr. Harmandar’ın verdiği sözlerin tam aksine gerçekleştiğini ileri sürdü.

Hüseyin Atılgan

Caretta Caretta kaplumbağalarının üretim alanı olan dünyaca ünlü İztuzu sahili ve çevresindeki atıklar ve çevre kirliliği tepki çekiyor. Bilindiği gibi İztuzu Sahilinin işletmesi ihale yolu ile özel şirkete verilmiş fakat büyük tepkilere neden olmuştu. Verilen mücadele sonucu Muğla’daki bir çok sahilde olduğu gibi ilgili mahkeme yürütmeyi durdurmuştu. Bunan ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapılan bir protokol ile İztuzu sahilini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne devretmişti. Bu gelişme bütün çevreler tarafından sevinçle karşılanırken bu doğa harikası özel bölgeyi bilimin çok daha iyi ve bilimsel bir şekilde korunacağı düşünülmüştü.

Devir işlemlerinin daha birkaç ay geçmesine rağmen bölgedeki çevre kirliliği başta çevreciler olmak üzere bir çok kesimin tepkisine neden oluyor.

“Ekosistem çöp yuvasına döndü”

FEMA Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Okyay Tirli, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar’ın verdiği sözlerin aksine bir manzara ortaya çıktığına dikkat çekerken, bölgedeki ekosistemin çöp yuvası haline geldiğini söyledi. Tirli; “İztuzu imar projesi iztuzu sahilini koruma platformunun tepkileri üzerine bakanlık tarafından iptal edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iztuzu sahilini Muğla Üniversitesine devretti. Yapılaşma olmayacak sahil bilim adamları tarafından korunacak temiz tutulacak bilim kurulumuz projeler üretecek sözünü sayın rektörümüz bizzat bana söyledi.

Geldiğimiz nokta hiç öyle olmadığını gösteriyor. Saygın üniversitemiz doğa tahribatına sanki öncülük ediyormuş gibi çirkin kaçak yapılaşmayı sahiplenmiş gibi görünüyor. Korunması gereken ekosistem çöp yuvası olmuş.

Bizler boşuna mı mücadele ettik susacak mıyız sandılar. Sayın rektörümüzden konunun dikkatle izlenmesini bu çirkin fotoğrafların ekosistemin içindeki turizm alanlarımıza yakışmadığı. Bilim kurulunu toplayıp ilgili sivil toplum kuruluşlarını çağırıp koruyarak nasıl kullanırız toplantısı yapmasını rica ediyor ve bekliyoruz.”diye konuştu.

Bu haber toplam 139 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.