Üniversitede AKADEMİK usulsüzlük iddiası
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi mezunu olan ve Yüksek Lisansını yine aynı üniversitede yapan Eren Akdeniz, Okutmanlık kadrosu için başvuru yaptığı üniversitede usulsüzlük yapıldığını iddia etti. Çanakkale Onsekiz Mart...
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi mezunu olan ve Yüksek Lisansını yine aynı üniversitede yapan Eren Akdeniz, Okutmanlık kadrosu için başvuru yaptığı üniversitede usulsüzlük yapıldığını iddia etti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne yapılan 19 başvurunun özel şartları taşımadığı ve belgelerin onaysız olduğu gerekçesi ile bu üniversite tarafından adayların Bilim Sınavına girmesi reddedilmesine rağmen, bu 19 kişinin içinde yer alan 6 kişinin başvurusunun Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden kabul edildiğini açıklayan Akdeniz, bu 6 kişiden dolayı kendisinin de içinde yer aldığı ilk 10 sıralamanın üniversite yönetimi tarafından değiştirildiğini ileri sürdü. Üniversite yönetiminin, Usul Problemi olan bu başvuruları sıralamaya alarak usulsüzlük ve kanunsuzluk yaptığını vurgulayan Akdeniz, konuyu adli makamlara taşıyacağını söyledi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’de (MSKÜ) Okutmanlık için Bilim Sınavlarına başvurularda usulsüzlük ve hukuksuzluk yapıldığı iddia edildi. Yüksek Öğrenimini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümünde tamamlayan Eren Akdeniz Yüksek Lisansını da yine MSKÜ’de tamamlayarak Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu Okutmanlık kadrosu için gerekli bütün evraklarını yönetmeliklere ve yasalara uygun olarak tamamladıktan sonra başvurusunu yaptı. Başvurusunu yaptıktan sonra Bilim Sınavına girmeyi bekleyen Akdeniz, sıralamada 10 sırada yer aldı. Aynı başvuruyu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne de yapan Akdeniz bu üniversitenin sıralamasında ise 3’üncü sırada yer aldı.
Bu süreçten sonra Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yönetimin anlaşılmaz bir şekilde usulsüzlük yaparak sıralamaları değiştirerek evrakları usule uygun olan adaylara haksızlık ve hukuksuzluk yaptığı ileri sürdü.
Çanakkale reddetti, Muğla kabul etti!
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne yapılan 33 başvurudan 19’u, özel şartları taşımadığı ve belgelerin onaysız olduğu gerekçesi ile başvuru sahibi adayların Bilim Sınavına girmesi reddedildi. Bu 19 kişinin içinden 6’sı başvuru yaptığı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından kabul edildi. Bu kabullerle birlikte ilk 10 sıralama değiştirildi.
MSKÜ yönetiminin usul problemi olan ve diğer bir üniversite tarafından reddedilmesine rağmen bu başvuruları kabul ederek usulsüzlük ve kanunsuzluk yaptığını ifade eden Eren Akdeniz; “ Lisans ve Yüksek Lisans eğitimimi tamamladığım, eski bir öğrencisi olmaktan her zaman onur duyduğum ve daima akademik başarılarla gündeme gelmesini arzu ettiğim Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde maalesef hukuksuzlukların, usulsüzlüklerin, şaibelerin ardı arkası kesilmiyor. Daha önce de birçok kez bu tür konularla gündeme gelen üniversitemizde maalesef bir usulsüzlük, bir hukuk skandalı daha yaşanmıştır.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde 31 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu Okutman kadrosunun 22 Ocak 2016 tarihli ön değerlendirme sonuçlarında açık bir usulsüzlük, açık bir hukuksuzluk vardır.
Şöyle ki; Aynı tarihlerde aynı özel şartlarla ilana çıkan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yenice Meslek Yüksekokulu Okutman kadrosu ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu Okutman kadrosuna toplam 33 ortak aday başvurmuştur. Bu 33 ortak adaydan 19’unun başvuruları ÇOMÜ tarafından özel şartları taşımadığından veya belgelerinin onaysız olduğu gerekçesiyle reddedilirken, aynı kişilerin MSKÜ tarafından başvurularının kabul edildiği, bu durumun da bilim sınavına girmeye hak kazanan ilk 10 kişinin sıralamasını değiştirerek bir hak mağduriyetine neden olduğu anlaşılmıştır. Zira ÇOMÜ tarafından başvuruları reddedilen 19 kişiden 6’sı MSKÜ’nün ön değerlendirmesinde bilim sınavına giren ilk 10 kişi içerisinde yer almaktadır.
Şimdi nasıl oluyor da aynı özel şartları taşıyan ve aynı belgelerle müracaat edildiği aşikar olan; Yükseköğretim Kurulu’na bağlı, 2547 Sayılı YÖK Kanunu’na tâbi olan bu iki üniversitenin ön değerlendirmesinde böyle bir farklılık olabiliyor? Nasıl oluyor da ÇOMÜ tarafından özel ilan şartlarını taşımadığından ya da belgelerinin usule uygun olmadığı gerekçesiyle başvuruları reddedilen toplam 19 kişi, MSKÜ tarafından kabul edilebiliyor? Çok açıktır ki MSKÜ ilgili kadronun özel şartlarını taşımayan ya da belgelerinde usul problemi olan bu kişileri sıralamaya dahil ederek açık bir usulsüzlük yapmıştır.”dedi.
Adli makamlara taşıyacak
MSKÜ yönetimi nezdinde resmi itirazını yaptığını belirten Akdeniz, kendisine verilmek zorunda olan cevabın ise özellikle geciktirildiğini ve Bilim Sınavının yapıldığı gün kendisine açıklandığını söyledi. Akdeniz, yaşanan bu usulsüzlüğü adli makamlara da taşıyacağını açıkladı.
Akdeniz; “Biz bu hukuksuzluğu fark ettiğimiz andan itibaren derhal harekete geçtik ve resmi itirazımızı gerçekleştirdik. Fakat bu durumun çözümü noktasında yetkililerin anlamsız direnciyle karşılaştık. Biz bu konuyu üniversitemiz zarar görmesin diye üniversite içinde çözmek için elimizden gelen her şeyi fazlasıyla yaptığımız halde yetkililer tarafından bize ısrarla mahkeme yolu gösterildi! Bunun üzerine resmi dilekçemizde de açık bir biçimde beyan ettiğimiz üzere konuyu yargıya taşımaya ve bu konunun hukuki zeminde üzerine gitmeye karar verdik.
“Sınava giren herkesi başarısız ilan ettiler!”
Bu arada MSKÜ ilgili kadronun bilim sınavını bizim itirazımıza yanıt verdiği gün yaparak, 29 Ocak 2016 tarihinde de sonuçları açıkladı. Açıklanan sonuçları gördüğümüzde ise tam bir kepazelikle karşılaştık! Zira MSKÜ her ne kadar ön değerlendirmede bir sorun olmadığını savunduysa da bize ısrarla mahkeme yolunu gösterdilerse de ön değerlendirmedeki usulsüzlüklerin kendileri de farkında olmalı ki sınava giren adayların tamamını başarısız ilan ettiler! Yaşanan bu son gelişme de ön değerlendirmedeki usulsüzlüklerin aslında MSKÜ Yöneticileri tarafından da kabul edildiğinin; muhtemel hukuki sorumluluktan kaçmak için başka bir yol bulamadıklarının apaçık bir göstergesidir. Kaldı ki MSKÜ’de bugüne kadar yapılan bilim sınavlarının hiçbirinde bütün adayların başarısız bulunduğu bir başka örnek de görülmemiştir. Sadece bu bilim sınavı sonuçları bile ön değerlendirmedeki usulsüzlüğün açık bir kanıtıdır.”şeklinde konuştu.
“Gerekirse Anayasa Mahkemesi’ne kadar gideceğim”
Bu usulsüzlükten dolayı kendisi ile birlikte diğer bir çok adayın da haksızlığa uğradığının altını çizen Akdeniz, gerekirse konuyu Anayasa Mahkemesi’ne kadar taşıyacağını ifade ederek şöyle konuştu: “Unutulmamalıdır ki: İnsanlar; yoksulluğa, açlığa, susuzluğa tahammül edebilirler. Fakat adaletsizliğe, haksızlığa, aşağılanmaya asla müsaade ve müsamaha etmezler! Bu nedenle MSKÜ tarafından yapılan ön değerlendirme sonuçlarının iptali istemiyle birkaç gün içinde Muğla İdare Mahkemesi’ne dava açmış olacağız. Gerekirse konuyu Anayasa Mahkemesi’ne kadar taşıyacağız. Temennimiz bu ön değerlendirmenin iptali noktasında Yüce Türk Yargısı’nın gereğini yapması, kamu vicdanını rahatlatması ve adaletin bir an evvel tecelli etmesidir.”
Yetkililere çağrı
Son olarak yetkililere de çağrıda bulunan Eren Akdeniz şunları ekledi:
“Son çağrımız da Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na, devletimizin yöneticilerine ve özellikle kendisi de bir akademisyen olan Sayın Başbakan’a olacaktır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde belirttiğimiz gibi açık bir usulsüzlük yapılmıştır. Sizlerden beklentimiz yargı kararını beklemeksizin derhal harekete geçmeniz ve yapılan bu usulsüzlüğün ortadan kaldırılması, sorumlularından hesap sorulması noktasında gereğini yapmanızdır. Biz de bu süreci yakından takip edecek, gerek gördüğümüzde de kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.”
Bu haber toplam 298 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.