“Yerli turist kurtarıcı değil”

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Fethiye Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, “Yeri turistin sayısı çok artsa da ortalama konaklama süresi sezon başında...

“Yerli turist kurtarıcı değil”

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Fethiye Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, “Yeri turistin sayısı çok artsa da ortalama konaklama süresi sezon başında çok artmayacağı için faydası olur ancak kurtarıcı değildir” diye konuştu.

Türkiye Otelciler Federasyonu TÜROFAD) Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları, turizm sektöründeki krize dair değerlendirmelerde bulundu. İstanbul’daki terör saldırısından sonra Avrupa pazarında rezervasyon iptallerinin gelmeye başladığını bu iptallerin yeni rezervasyon oluşumlarını da yavaşlatacağını belirten Torunoğulları, bu noktada yerli turistten beklentilerin sektörde yanlış anlaşıldığına dikkati çekti.

Yerli turistin kurtarıcı olmadığını ifade eden Torunoğulları şöyle konuştu: “Yerli turistten tabi ki beklentimiz var ama yerli turistin ortalama konaklama gecesi 4 gecedir. Sahil kesiminde 4 gece kısa bir konaklama süresi. Yeri turistin sayısı çok artsa da ortalama konaklama süresi sezon başında çok artmayacağı için faydası olur ancak kurtarıcı değildir. Yerli turistte geçen senenin yüzde 40’ı üzerinde oluşacağını da düşünüyoruz. Ancak özellikle Rusya ve Avrupa’dan eksilen rezervasyonları kapatacak büyüklükte olmaz. Onun içinde sektörün kurtarıcısı değildir.”

“Olaylar yerli turisti engellemeyecek”

Torunoğulları, terör olaylarının yerli turistin tatile çıkmasını engellemeyeceğini de belirterek, “Terör olaylarından dolayı ülkenin ekonomisi olumsuz etkilendi ve yerli turistin alım gücü zayıfladı. Vatandaşımızın ekonomik alım gücü düştüğü için yerli turizmde olumsuz etkisi olacağını düşünüyorum” dedi.

Tüm Türkiye’de birden fazla oteli olan turizmcilerin operasyonlarını birleştirdiğini, küçük otele yapılan rezervasyonların üst kategorideki otellere kaydırıldığını kaydeden Torunoğulları, şunları söyledi: “Daha fazla oteli olan gruplar otellerini geç açarak operasyonu birleştirdiler. Yeteri kadar misafir ve rezervasyon olmadığı ve maliyetten kurtulmak için daha küçük ölçekli otellerini 1-2 ay geç açarak oradaki misafirleri daha büyük ölçekteki otele taşıyarak bu hizmeti verdiler. Sadece bizim bulunduğumuz bölgede değil Türkiye’nin tamamında benzeri uygulamalar yapılıyor. Bizim de Marmaris’te açılmayan bir tane otelimiz var. Yine bu sebeplerden dolayı… Buradaki misafirleri de daha üst düzey, kalitedeki otelimize aktararak müşterimizi mağdur etmiyoruz.”

“Önümüzde kötü bir dönem var”

Turizmdeki krizden dolayı sahibinden.com internet sitesinde Fethiye’de 53 otelin satılık olmasını da değerlendiren Torunoğulları, “Önümüzde çok iyi veriler veya gelişen olumlu haberler olmadığı için bu ve benzeri el değiştirmeler, ilanlar yılsonunda özellikle daha da artacaktır. Bunun önüne geçemezsiniz. Önümüzde böyle kötü bir dönem var ve bu dönem sadece bugünlerle de sınırlı kalmayacak. Sezonun ikinci yarısında da beklenilen sonuçlar oluşmazsa önümüzdeki kış döneminde bu tür olumsuz tablolarla karşılaşacağız” diye konuştu.

Bu haber toplam 135 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.