Zeytinde rekolte sevindirdi (ÖZEL HABER)
8 bin yıllık tarihi bulunan, Kur’an-ı Kerim’de adı geçen iki ağaçtan biri olan, Muğla ve çevresinin önemli tarım ürünlerinin ve uğraşlarının başında zeytin geliyor. Muğla ve ilçelerinde binlerce aile zeytinden geçimini...
8 bin yıllık tarihi bulunan, Kur’an-ı Kerim’de adı geçen iki ağaçtan biri olan, Muğla ve çevresinin önemli tarım ürünlerinin ve uğraşlarının başında zeytin geliyor. Muğla ve ilçelerinde binlerce aile zeytinden geçimini elde ederken, zeytinyağı sıkma tesisleri de her yıl ortalama Kasım-Ocak dönemlerinde zeytin sıkma çalışmalarını sürdürüyor. Zeytinde 2012 yılı rekoltesi üreticileri ve işletmecileri sevindirirken sıkma mevsiminin de yol yarılandı.
Muğla’daki tesislerin başında gelen ve 70 yıllık bilgi ve tecrübe birikimini üreticilere aktararak hizmet veren Bişen Zeytinyağı Fabrikası’nda da sıkma işlemleri aralıksız olarak sürüyor. İlk olarak 1930 yılında İzmir’den deniz yolu ile getirilen malzemelerin karadan bir hafta süresince kızaklar ve kütükler üzerinde kaydırılmak suretiyle taşınarak Kultak köyünde kurularak Mengen sistemi ile hizmet vermeye başlayan tesisler Hacı Molla Hasan’dan, Mahmut Bişen’e, Mahmut Bişen’den de Günay Bişen ve Cumhur Bişen’e devirle her geçen dönem gelişme göstererek günümüze kadar gelmiş durumda. Tesisler günümüzde ise bilgisayar destekli son sistemle çalışıyor. Tesislerin en belirgin özelliği ve tercih sebebi ise hiçbir üreticinin ürününün bir diğerininkine karışmaması ve hijyen koşulları. Kalorifer ile ısıtılan tesislerde üreticiler için televizyonlu bekleme salonları bulunurken tesislere galoşsuz girilmiyor.
Destekleme arttırılmalı
Zeytinde 2012 ürün mevsimini değerlendiren Cumhur Bişen, “ Zeytinde 2012 yılı rekoltesi üreticilerimizi ve bizleri sevindirdi. Zeytincilik ve zeytinyağı sıkma işlemleri çok yoğun emek isteyen bir uğraş. Rekolte sevindirdi ama desteklemelerin düşük olması üretici lerimizi zor duruma düşürüyor. Avrupa’da destekleme 1 euro iken bizde ise 40-50 kuruş civarında. Destekleme arttırılmalı. Bu gerçekleştiği takdirde zeytindeki hem rekolte hem de kalite çok daha üst seviyelere çıkacaktır. Ayrıca kiloya değil dane zeytine destekleme verilmeli. Uzun uğraşlar sonucu elde edilen bereket ve sağlık sembolü zeytinyağı da ucuz. Zeytinyağının kilosu 10 TL civarında olmalı. “dedi.
Kaliteyi etkileyen faktörler
Muğla ve çevresindeki zeytin ve zeytinyağının kalitesinin yüksek olduğunun altını çizen Bişen, üretim, toplama, saklama ve sıkma aşamasında dikkat edilmesi gereken konularla bu kalitenin daha da artırılabileceğine dikkat çekti. Bişen bu konuda üreticilere bilgi ve tecrübelerini de bıkmadan aktardıklarını söylerken, “ Biz her sıkma mevsimi öncesi üreticilerimizi bilgilendiriyoruz. Özellikle toplanan ürünün sandık ve kasalarda tutulması önem taşıyor. Çuvalda bekletilen zeytinden elde edilen zeytinyağı ile kasalarda bekletilen zeytinden elde edilen zeytinyağı arasında fark oluşur. Bu konuda üreticilerimize toplama öncesi kasa dağıtıyoruz. Zeytinyağı elde edildikten sonra mümkün olduğunca tenekede tutulmasını tavsiye ediyoruz. Üreticilerimiz yağlarını teneke içinde, serin yerde ve kapağını açmadan muhafaza etmeli ve dinlendirmeli. Kesinlikle içine tuz atılmamalı. Bu gibi basit işlemler kaliteyi arttırır. Zeytinyağı bizden çıkarken adeta bir altın değerinde. Üreticilerimiz yanlış yöntemler kullanarak bu altını bakıra dönüştürmesinler” diye konuştu.
Bu haber toplam 230 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.