Naim Arslan Dağlı

Naim Arslan Dağlı

Başkalarındaki Kendimiz

Daha çok Uzak Doğu kültüründe ve spiritüel öğretilerde, "başkalarındaki kendinizi tanıyın çünkü onlar da sizin bir yansımanızdır" gibi bir düşünce yapısı vardır. Bu düşünceye göre sizi kızdıran, sevindiren, sizin nefret ettiğiniz ve size yoğun duygular yaşatan her insan sizin iç dünyanızda bir yerlere dokunmuştur. Bu kültüre göre iç dünyasının farkında olan özgür olur ve doyumlu bir hayat yaşar.

Aynı zamanda başkalarındaki kendimizi görmek, biz bilincinin tohumlarının atılması ve ayrılıkların, kıskançlıkların ve üzüntülerin bitmesidir. Çünkü kendinize kızdığınızı fark ederseniz bunu bırakırsınız. Kendinizi üzdüğünüzü fark ederseniz bunu da bırakırsınız ve karşıdaki kendinizi gördüğünüzü fark ederseniz yapacağınız tek şey sevmektir.

Bu kavrama iki tane örnek vermek istiyorum.

Geçtiğimiz aylarda tanıştığımız bir ablamla aramızda hiç anlam veremediğim bir soğukluk vardı. Birbirimize karşı hep kibar ve anlayışlıydık ama anlayamadığım bir soğukluk vardı. Sonrasında aramızdaki iletişim arttıkça bana "Biliyor musun Naim, ben sende kendimi görüyorum." dedi. Resmen donakalmıştım. Çünkü ben de benimle ilgili kötü düşünceleri olduğunu düşünerek ondan uzaklaşmak istemiştim. O bende kendisini görünce ben de onda kendimi görmeye çalıştım ve bütün ayrılıklar çözülmüştü.

İkinci örneğim de yine çok sevdiğim bir ablamla olacak. Bu örneği biraz kısa tutacağım. Ablam benim yazarlık yapmamla ilgili bir söz söyledi, ben de bu sözü duyunca çok utandım ve üzüldüm. Sonrasında ablama beni utandırdığını ve üzdüğünü ifade ettim. Ablam da bana o sözlerin aynılarını ortaokuldayken bir öğretmeninin de kendisine söylediğini söyledi. Yani benim utanmam, onun utanmasıydı, aynıydı. Artık ikimiz de birbirimizdeki kendimizi görmüştük. Bu olaydan sonra ne o ablama kızdım ne de onun samimiyetinden şüphe ettim.

Şimdi merak ediyorum, bu örnekler sizlere neler hissettirdi? Başkalarındaki kendimizi görerek daha sevecen ve doyumlu bir hayat yaşama fikrini nasıl karşıladınız?

Bu yazımın çok fazla psikolojik alt yapısı olmasa da sizlere farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşünüyorum.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Hepinize iyi haftalar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.