BU YILDIZLARI ÖNEMSEYELİM

Bugünkü yazımızda ilk konulara dönüp bazı önemli noktaları hatırlayalım.
Neydi bu önemli noktalar?
Tabii ki şeker hastalığının yani diyabetin belirtileriydi.
Olağan durumlardan daha sık idrara çıkıyorsak
Dengesiz ve sebepsiz kilo alma ya da verme yaşıyorsak
Ağızda kuruluk varsa ve çok su içiyorsak
Ayak altında sıcaklık ve yanma hissi yoğunsa
Doktorumuza danışıp tahlillerimizi mutlaka yaptırıyorduk. Ertelemeyin emi !!
Diyabet, obezite ve diğer sağlık sorunları yaşamamak için yapabileceğimiz çok şey var aslında. Yaşadığım bireysel deneyimlerimden sonra, benim için önemli olanlardan söz etmem gerekirse
*** Diyet listesi ya da "" bu pazartesi diyete başlıyorum "" demek yerine, "" dengeli ve sağlıklı beslenmeyi seçiyorum "" cümlesini kurabilmek. Diyet listesinden daha çok, hayatımızda sağlıklı yemek yeme-içme alışkanlıklarını edinebilmek ve bunları yaşam şeklimize uyarlayabilmek
*** Elimizden geldiğince yürüyüş ve spor yapabilmek. Türk toplumunun en büyük eksiği günlük hayatında spor rutinini yapamaması, ertelemesi, üşenmesi. Bi de bikini ve deniz sezonu gelirken yapılan 2-3 aylık diyet - spor alışkanlığı var.
*** Tuz alımına dikkat etmek. Aslında doğal olarak sebzelerden de tuzu alabiliyoruz. Ne yaparsınız damak zevki işte !! Sonra tansiyonum yükseldi, bedenimde ödem var demeyin şekerim.
*** İlaç kullanımına dikkat etmek.
Özellikle böbrek yetmezliğine sebep olan bolca ağrı kesiciyi ve diğer ilaçları leblebi gibi yutmak çok sakıncalıdır. Hele ki komşunun kullandığı ilacı iyidir diye kullanmak, tavsiye ile gidip eczaneden ilacı temin etmek, daha ağrı başlamadan ağrımasın diye ilaç kullanmak, ne yazık ki çok yanlış bir davranış şekli.
*** Israrlı yemek sunumlarından ve düğün dernek yemeklerinden uzak durabilmek. Şöyle ki:
Allah'ın aşkına yiii !!!
Bugün ye yarın başlarsın diyete !!! Ufacık şeyin zararı mı olur ? !!
Sen geliyorsun diye yaptım inan bu kadar yemeği !!!
Ve diğer arkası kesilmeyen yeme içme ısrarları...
*** Doğal sıkım zeytinyağı ve doğal hazırlanmış tereyağlarından yemek. Bu konuda yine Muğla'da olmanın verdiği doğal şansa sahibiz ve kolayca ulaşabiliyoruz.
*** Bedenimizin ihtiyacı olan suyu içebilmek. Suyun yerini hiçbir şey tutmaz. Bütün gün aldığımız sıvılar su içeriğine sahip değildir. Bir de herkesin su ihtiyacı kendi beden yapısına göre farklıdır. İllaki 2 litre 3 litre diye bir kuralı yok bence. Bu konuda uzmanlar daha iyi bilir. Faydasız şekerli sıvılar ve yüksek oranda kahve alışkanlıkları yerine suyu koyabiliriz. SU HAYATTIR )
*** YASAK kelimesi ile hareket etmemek. Diyet konusunda yasaklamalar koyarak daha çok yanlış besleniyoruz ve daha çok yeme isteğimiz, içme isteğimiz artıyor. Başta da anlattığım gibi bunu doğru yaşam şekli ve doğru beslenme şekli olarak algılarsak, o kadar da itici gelmeyecek bize diyet listeleri. Toplumsal anlamda yasakların peşinde koşmayı çok seviyoruz. Yani bilinçaltımızı, yememiz gereken sağlıklı ve doğal besinlerle olumlu şekilde kodlamamız gerekiyor. Günümüzde de bu sağlıklı beslenme şekilleri artık çok konuşuluyor, kolayca ulaşalabiliyoruz ve uzmanlar da nasıl hazırlandığını birebir gösteriyorlar. Yani en kolayından önümüze sunuluyor. Insanların kendi arasındaki ince, fit, güzel, kırışıksız, bağışıklığı yüksek, süper makyaj yapabilen, harika bir kişisel gelişimci, yüz yogacısı, enerji uzmanı, her konuda bilirkişi olma yarışlarını da eklersek baya bir sosyal medyada sunum ortamı oluştu. Yeni çağdaki popüler kültür, bize sürekli bilgi sunuyor. Birçok bilgi birbirine karıştı. Artık insanlar kimin dediği doğru anlayamıyor. Ne kadar da faydasız bir bilgi kirliliği böyle !!!
Çocukluğumda büyüklerimizden gördüğüm beslenme şeklini daha yararlı buluyorum. Ve bizim gibi küçük yerlerde, yerel üretimin olduğu, meyve ve sebzeyi dalından ağacından koparabilen insanların doğala ulaşma şansı daha yüksek. Bu yüzden çok şanslıyız Muğla'da.
*** Elimizden geldiğince olumlu düşünebilmeyi alışkanlık haline getirmek, stresten uzak durmak
*** Veeee en önemlisi beyaz şekerden geride durmak ya da hiç kullanmamak. Kanser hücrelerini besleyen, obeziteye ve şeker hastalığına yol açan beyaz şekerden elimizden geldiğince uzak duralım lütfen. Balımız pekmezimiz var ya bizimm !!!
Bal gibi tatlı tatlı sevgiyle kalınn

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.