Tuğçe Gündüz

Tuğçe Gündüz

AÇLIĞINIZI BASTIRMAK MI, BEDENİNİZİ DİNLEMEK Mİ?

Gün içinde sık sık açlık hissediyoruz ve bu hissi hemen bir kahve ya da çayla bastırmaya çalışıyoruz. Oysa bu, bedeninizin gerçek ihtiyaçlarına yanıt değildir. Bu yaklaşım, aslında bedeninizin size iletmek istediği önemli sinyalleri kaçırmanıza neden olur. Açlık, bedeninizin ihtiyaçlarını gösteren bir işarettir ve bedeninizin size iletmeye çalıştığı mesajları içerir.

Modern yaşamın hızlı temposunda, açlık hissini sadece bir şeylerle bastırmak yerine, bedeninizin gerçek ihtiyaçlarını anlamak ve onlara uygun şekilde yanıt vermek daha da önemli hale gelmektedir. Açlık hissiyle başa çıkmak, aslında içsel sinyallerinizi dinlemek ve onları doğru anlamaktan geçiyor. Eğer ihtiyaçlarınızı doğru anlar ve onlara uygun beslenme alışkanlıklarını geliştirseniz açlık hissinizi bastırmak zorunda kalmaz, bedeninize kulak verirsiniz.

Açlık hissi, vücudunuzun enerji ihtiyacını ve besin gereksinimlerini bildiren bir uyarıdır. Bedeniniz, size ne zaman yemek yemeniz gerektiğini ve hangi besinlere ihtiyaç duyduğunu anlatır. Bu nedenle açlık hissi geldiğinde, bedeninizi dinlemelisiniz ve onun ihtiyaçlarına uygun şekilde hareket etmelisiniz.

Peki, açlık hissiyle nasıl başa çıkabiliriz?

Aslında burada en önemli soru, açlık hissiyle başa çıkmalı mıyız? Bu durumda karşınıza iki seçenek çıkıyor. Ya vücudunuza gerçekten istediği besini yeteri kadar veremediniz ya da stres faktörüyle ortaya çıkan duygusal açlığınız sizi tetikliyor.

Öncelikle, açlık hissiyle karşılaştığınızda önce bir bardak su için. Çünkü yoğun iş temposunda yetersiz su tükettiğinizde vücudunuz susuzluğu açlıkla karıştırıyor olabilir. Su içtiniz ve açlık hissiniz geçmiyorsa o zaman gerçekten vücudunuz sizden gerekli besinleri istiyor demektir.

Sürekli açlık hissiyle karşı karşıya kalmamak için gün içinde yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Öğünlerinizde kaliteli protein kaynaklarını, sağlıklı yağları, lifli gıdaları içeren zengin tabaklar oluşturmaya özen gösterin. Bu sayede daha uzun süre tok kalabilirsiniz. Sağlıklı atıştırmalıklarla yapılan ara öğünler, uzun süreli açlık durumunda kalmamanız için kurtarıcınız olabilir.

Açlık hissiyle karşılaştığınızda hızlı kararlar vermek yerine birkaç dakika bekleyin. Gerçekten aç mısınız yoksa sadece bir alışkanlık mı devam ediyor?

Açlık hissiyle baş etmek, bedeninizi dinlemekle başlıyor. Bedeninizin size verdiği bu önemli sinyalleri doğru yorumlayarak sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirebilirsiniz. Eğer kendiniz için doğru alışkanlıklar geliştirirseniz açlık duygusunu bastırmak zorunda hissetmezsiniz, vücudunuza istediğini vermeyi öğrenirsiniz. Eğer hissettiğiniz gerçek açlık değilse onu giderecek olan besinler değil duygularınızdır. Kendinizi tanıyın, bedeninize ihtiyacını verin.

Sağlıklı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.