Tuğçe Gündüz

Tuğçe Gündüz

EYVAH! BAYRAMDA ÇOK YEDİM

Hepimizin sabırsızlıkla beklediği bayram günleri, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, bol bol lezzetli yemeklerin tadına baktığımız en özel günlerdendir. Ancak bu güzel anlar bazen kontrolsüz yeme alışkanlıklarını da beraberinde getirir. Bayram sofralarının çeşitliliği ve lezzeti karşısında kendinizi kaptırmak, ölçüyü kaçırmak normaldir.

"Bayramda fazla kaçırdım, şimdi ne yapmalıyım?" diye düşünenlerdenseniz, öncelikle sakin olmalısınız. Yapmanız gereken tek şey rutininize dönmek ve süreci dengelemektir.

Öncelikle rutininize dönmek için kendinizi aç bırakmayın. Hafif ve dengeli öğünler tercih edin. Bayramda kavurma, kızartma gibi pişirme yöntemleriyle hazırladığınız yağlı etler, yoğun şerbetlerle yapılmış tatlılar sindirim sisteminizi yormuş olabilir. Bu nedenle, bayram sonrası sindirim sisteminizi destekleyecek hafif ve dengeli öğünler tercih etmek önemlidir. Sebzelerle zenginleştirilmiş salatalar, yoğurt, kefir gibi probiyotik besinler, tam tahıllar ve yağsız protein kaynaklarına yönelerek sindirimi kolay besinler tüketin. Sindirim sisteminizi destekleyin.

Bayramda tükettiğiniz fazla tuzlu besinler, su yerine tüketilen içecekler su tüketiminizi azaltarak vücudunuzda su tutulumuna yani ödeme neden olabilir. Yaşadığınız bu şişkinlik, fiziksel ve psikolojik olarak huzursuz hissettirebilir. Bu durumu dengelemek için bol su içmek çok önemlidir. Günde en az 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösterin.

Bayram süresince hareketsiz kaldıysanız, kendinize uygun fiziksel aktivitelere başlamanız dengeleme sürecinde size destek olacaktır. Günlük yürüyüşler, hafif egzersizler veya yoga gibi aktivitelerle vücudunuzu yeniden hareketlendirin. Bu, hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Bayram ziyaretleri sebebiyle uyku saatleriniz, uyku düzeniniz değişmiş olabilir. Yetersiz uyku, iştahınızı ve metabolizmanızı olumsuz etkileyebilir. Bayram sonrası düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterin. Günde 7-8 saat uyumak, vücudunuzun dinlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olacaktır.

Bayramın tadını çıkarırken fazlaya kaçmanız bundan sonraki sürecin de bu şekilde düzensiz ve dengesiz olacağı anlamına gelmez. Yapmanız gereken, bayram sonrasında dengeli bir beslenme düzenine geri dönmek ve vücudunuzu yeniden dengelemektir.

Sıkı kurallar ve kısıtlamalarla sağlığınıza zarar verebilecek diyetler uygulamaktan kaçınmalısınız yeterli ve dengeli beslenmeye kaldığınız yerden devam etmelisiniz.

Sağlıklı günler dilerim!

DİYETİSYEN TUĞÇE GÜNDÜZ

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.