Naim Arslan Dağlı

Naim Arslan Dağlı

Hedefe Odaklanmak

Genelde aydın kişiler bizlere hedefe odaklı olmamız gerektiğini söylerler. Bu gerçekten doğrudur, ama nasıl? Örneğin, hedef nedir ve hedefimizi nasıl bulabiliriz? Veya odak nedir ve gerçekten yönetilebilir mi? Bize hedefe odaklanmamızı söyleyen kişiler nereye odaklıdır? Bu bilgileri hayatımıza nasıl geçirebiliriz? Aklımıza böyle onlarca soru gelebilir.

Hedefimiz ve amacımız netse ve gerçekten önemliyse, diğer konuları çözmek çok zor olmayacaktır.

Sizlerle bir çok insanın yaşadığı ve tamamen hedefe odaklı olduğu bir örneği paylaşmak istiyorum. Örnek olarak stadyumda maç seyretmeyi ele alalım. Hiç stadyumda maç seyrettiniz mi bilmiyorum ama atmosfer şöyledir: Bir yandan insanlar birbiriyle konuşur, bir yandan seyyar satıcıların sesleri gelir, bir yandan arkadaşınız size bir şey söyler, bir yandan sloganlar söylenir ve en önemlisi maçı seyredersiniz. Stadyumdaki hiçbir ses sizin canınızı sıkmaz veya moralinizi bozmaz. Çünkü hedefiniz eğlenceli bir şekilde maç izlemektir. Hedefiniz çok nettir ve bunu yapmanız çok kolaydır.

Rahatlıkla kendi hayatınızdaki sorunlara ve problemlere değil, hedefinize odaklandığınız anları bulabilirsiniz.

Tam tersi bir örnek vermek gerekirse: Ders çalışırken dışarıdan gelen sesler motivasyonumuzu bozabilir; ders çalışırken ailemizin en küçük isteği bile bizi ders çalışmaktan uzaklaştırabilir. Hatta dışarıyı suçlamaya başlayabiliriz: "Ders çalışmama izin vermiyorlar" deriz. Oysa burada durum çok nettir. Ders çalışmak, başarılı bir akademik hayat gibi içsel bir hedefimiz yoksa odağımız olumsuzluklara kayar. Bu durum, dikkat dağınıklığı, başarısızlık, stres gibi sorunlara yol açar.

Hayatınızdaki başarılı, mutlu ve huzurlu anları hatırlamaya çalışın. Eminim ki o zamanlarda da başarısızlık, mutsuzluk ve huzursuzluk için birçok sebebiniz vardı. Ama siz bir yolunu bulup başarılı, mutlu ve huzurlu oldunuz. Çünkü hedefiniz ve odağınız o yöndeydi.

Hedefinizin ve odağınızın farkına varın ki yönetebilesiniz. Ve eğer başarısızlık, mutsuzluk veya huzursuzluk yaşamaya başladığınız anlar olursa, durun ve "Şu anki hedefim ve odağım ne?" diye düşünün. Sonra hayatınıza bir daha bakın: Problem gibi gözüken olayları bahane olarak mı göreceksiniz yoksa kendinizi yönetip hedefine odaklı bir insan mı olacaksınız?

Hepinize mutlu, huzurlu ve doyumlu haftalar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.