Naim Arslan Dağlı

Naim Arslan Dağlı

Öz Şefkat

Geçen haftaki köşe yazım en beğenilen yazılarımdan oldu. Beğenen okurlarımın şöyle küçük bir eleştirisi oldu: çok güzeldi ama devamını aradık. Ben de bunun üzerine öz şefkatin üç bileşenini yazmaya karar verdim.

Öz şefkatin üç bileşeni öz nezaket, farkındalık ve ortak insanlıktır.

Öz Nezaket: Kendimize karşı nazik olmamızdır. Yaşadığımız olay karşısında kendimize nazik ve anlayışlı şekilde yaklaşıp olayı anlamaya çalışmamızdır. Kendimizin yararına olan eylemlerde bulunmamızdır. Bu eylemler bazen bir kahve içip dinlenmektir, bazen spor yapmak, bazen yeni insanlarla tanışmak, bazen ise sadece biraz uzanmak... Önemli olan özünde nezaket barındırması ve o anki ihtiyacımızı karşılayan bir eylem olması.

Farkındalık: Farkındalık boyutu ise (farkındalık köşe yazıma da bir göz atabilirsiniz) farkında olmayı barındırır. Duruma ve kendimize karşı objektif olmamızdır. Bazen başımıza gelen olay psikolojik sorunları olan bir insanın bizi aldatmasıdır. Biz ise bu olayı onun psikolojik sorunlarından değil, bizim değersiz olmamızdan kaynaklandığını düşünürüz. Oysa duruma farkındalıkla bakabilirsek, bunun sadece bir olay olduğunu görürüz. Ve olayı net bir şekilde anlarız. Anladığımızda ne yapmamız gerektiği çok açıktır...

Ortak İnsanlık: Başımıza istemediğimiz bir olay geldiğinde genelde bu olayın sadece bizim başımıza geldiğini düşünürüz. En şanssız, en mutsuz, en anlamsız hayatı olan kişi bizizdir. Oysaki bizim yaşadığımız durumu yaşayan yüzlerce, binlerce hatta bazen milyonlarca insan vardır (aldatılan, para kaybeden, başarısız olan, mutsuz olan, anlamsız bir hayat yaşadığını düşünen...). Dünyanın en güzel insanları bile aldatılabilir; bir Google aramasıyla bunun onlarca örneğini saniyeler içinde görebilirsiniz, dünyanın en zengin insanları/şirketleri bile batabilir, en çalışkan öğrenci bile sınavda başarısız olabilir. Bunlar insan doğasının birer ürünüdür ve insanlar olarak hepimiz bu acı tecrübeleri yaşayabiliriz.

Bu üç bileşen döngü halinde devam eder; yani ortak insanlık bileşenini özümsediğinizde, öz nezaket ile yapmanız gereken eylemi yapmalısınız.

Aldatıldıktan sonra yeni bir ilişkiye başlamak zordur. Öz şefkat, "Hadi güzel, sağlıklı bir ilişki kuralım" diye bize enerji verir.

Şirket batırdıysanız, bir daha bir şirket kurmak istemezsiniz. Artı olarak, çok da zordur. Öz şefkat, "Hadi çok kârlı ve güzel bir şirket kuralım" diye içinizden gelen güçtür.

İki, üç, hatta bazen dördüncü kez sınava giren öğrenciler tanıyorum. Öz şefkat, her seferinde kendine çalışma desteği veren iç güçtür.

Hepinize öz şefkatli günler dilerim.

Yazılarım ile ilgili görüşlerinizi, tavsiyelerinizi veya eleştirilerinizi [email protected] adresinden bana iletebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.