Tuğçe Gündüz
RAMAZANDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Ramazan ayı, Müslümanlar için maneviyat dolu bir zaman olmasının yanı sıra oruç tutanlar için beslenme alışkanlıklarının ve yaşam şeklinin de değiştiği bir aydır. Oruç, gün boyu açlık ve susuzluk ile birlikte bedensel ve zihinsel bir disiplin gerektirirken, sağlıklı beslenme ise bu süreci daha verimli ve sağlıklı hale getirmenin anahtarı olarak karşımıza çıkmaktadır. İftar ve sahur öğünlerinde doğru beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi, hem ruhsal hem de fiziksel olarak dengeli bir Ramazan ayı geçirmenin temelini oluşturur.
Sağlıklı Bir Ramazan Geçirmek İçin Dikkat Etmeniz Gereken Bazı Noktalar
Su Tüketimine Önem Verin: Vücudunuz susuz kaldığında bunun mental ve fiziksel olarak etkileri doğrudan hissedilir. Gün boyunca susuz kalmanın etkilerini azaltmak için iftar ve sahur arasında bol su içmeye özen gösterin. Su, vücut fonksiyonlarını düzenler ve iftar ile sahur arasında yeterli su tüketimi gün boyunca kaybedilen sıvıyı yerine koymanıza yardımcı olur. Bunun yanı sıra gün içinde susuzluğunuzu artırmamak için sahurda fazla tuzlu ve baharatlı besinleri sınırlamak iyi bir tercih olacaktır.
Dengeli Öğünler Oluşturun: İftar ve sahurda dengeli bir şekilde beslenmeye özen gösterin. Her iki öğünde de protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, lif ve vitaminlerden zengin besinleri tercih edin. Bu, vücudunuzun enerji seviyesini dengeler ve tok kalmanıza yardımcı olur.
Hafif Beslenin: Sahurdan sonra uyku sürecine gireceğiniz için reflü ve gastriti tetikleyecek besinlerden uzak durmak önemlidir. Hazır meyve suları, asitli içecekler, yağda kızartılmış besinler, şarküteri ürünleri ve şerbetli tatlılar; reflü ve gastriti tetikleyebilecek başlıca besinlerdendir. Sahurda haşlanmış yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı iyi bir seçenek olabilir. Çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salata içeren bir öğün de tercih edilebilecek seçeneklerdendir. İftar ile sahur arasında hafif ara öğünler tüketmek, kan şekerini dengede tutar ve açlık hissini azaltır. Yoğurt, meyve veya kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercihleriniz arasında olabilir.
Aşırıya Kaçmayın: İftarda ise kan şekeriniz çok düşük olduğu için kısa sürede çok miktarda besin tüketme ihtiyacı doğmaktadır. Bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen süreçlerde kilo alımına sebep olabilir. İftara hurma, zeytin veya çorba gibi hafif besinlerle başlayıp 10 – 15 dakika sonra ana yemekle devam edilmesi daha doğru olacaktır.
Porsiyon Kontrolü Yapın: Ramazanın kendine özgü pide, güllaç gibi lezzetleri vardır. ‘‘Bu besinleri hiç mi yememeliyiz?’’ dediğinizi duyar gibiyim. Genellikle bu besinler yüksek kalorilere sahip olduğu için beslenmenizin büyük bölümünü kapsamak yerine dengeli öğünlerle birlikte porsiyonuna dikkat ederek tüketirseniz sevdiğiniz lezzetlerden de uzak kalmamış olacaksınız.
Egzersiz Rutini Oluşturun: Ramazan süresince kendinize uygun bir egzersiz planı oluşturmak önemlidir. Eğer gün içinde çok terleyip sıvı kaybı yaşayan biriyseniz genellikle iftar sonrası ya da kendinizi iyi hissettiğiniz durumlarda iftara yakın bir süreçte egzersiz yapabilirsiniz. Bu durumlarda en önemli şey kendinizi dinlemek olacaktır.
Ramazan ayında sağlıklı beslenme, vücudunuzun oruç sürecini daha rahat geçirmesine yardımcı olurken, aynı zamanda enerjinizi yüksek tutmanıza ve ibadetlerinizi daha verimli bir şekilde yerine getirmenize olanak sağlar.
Sağlıklı ve mutlu bir Ramazan dilerim!
DİYETİSYEN TUĞÇE GÜNDÜZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.