Naim Arslan Dağlı

Naim Arslan Dağlı

Sorumluluk Bilinci

Sorumluluk, herkesin kazanması gereken çok önemli bir özelliktir. Özellikle ebeveynlerin ve öğretmenlerin çocuklara ilk olarak öğretmesi gerekenler arasındadır. Ancak maalesef ki toplumumuzda sorumluluk çok yanlış öğretilmektedir. "Sen bundan sorumlusun, bunun başına kötü bir şey gelirse senin başına da kötü bir şey gelir." tarzında korkuya dayalı bir sorumluluk eğitimimiz vardır. Bunun sonucunda da aslında sorumsuz insanlar yetiştiririz: Sinirli yöneticiler, öfkeli öğretmenler, tembel öğrenciler, şiddet meyilli güvenlik personelleri...

Peki sorumluluk nedir ve sorumluluk nasıl kazandırılır? Sorumluluk, sevgiden doğan bir eylem ve dikkat halidir. Bir çocuğa sorumluluk vermek için "Bu bitkiyi her gün bir bardak su ile sula." derseniz, o çocukta sorumluluk bilinci gelişmez ve bunu gereksiz bir iş olarak görür. Ama o çocuğa bitkiyi anlatır, bitkiyi koklatır, belki dokundurur, bitkinin faydalarını sayar ve çocuğun bitkiyi sevmesini sağlarsanız, bu sefer çocuk o bitkiye "Nasıl daha iyi bakabilirim?" düşünce yapısını geliştirir. Bu sayede de sorumluluk bilinci gelişir. Sorumluluk sevgiden doğar ve bütün bahaneleri yok eder.

Bazen ilişkilerde bir taraf "Beni sevmiyorsun." diye bir serzenişte bulunur. Oysa buradaki durum, karşı tarafın ilişkiyle ilgili sorumluluk bilincinin oluşmamasından kaynaklıdır. Bazen patronlar çalışanlarına çok dikkatsiz derler, buradaki durum da aynıdır. Bazen kendimizi çok sağlıksız, mutsuz, depresif hissederiz; bu durum da büyük oranda kendimize karşı sorumluluklarımızı yerine getirmediğimizden ve sorumluluk bilincimizden kaynaklanır. Böyle bir durumdaysanız biraz kendinizle kalıp, kendinizi dinleyip, kendinizi daha çok severseniz sorunlarınızın hafiflediğini hissedersiniz. (Gerektiğinde psikolojik olarak destek almayı da ihmal etmemelisiniz.)

Hepinize sorumluluk bilinci içerisinde mutlu ve doyumlu hayatlar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.